Bijzondere huizen – The Wonderful Barn

Omdat huizen, woningen en gebouwen ons in het bloed zitten en we regelmatig aparte objecten in ons beheer krijgen leek het ons leuk om nog vreemdere en bijzondere gebouwen onder uw aandacht te brengen. We schreven eerder over brugwachtershuisjes, zwembaden en boerderijen. Nu gaan we een stapje verder met boomhutten, kastelen en natuurwoningen. In het eerste deel: The Wonderful Barn.

The Wonderful Barn

De letterlijke vertaling voor “barn” is schuur. Toch is The Wonderful Barn wel meer dan een schuur. Het merkwaardig ogende gebouw werd in 1743 gebouwd in graafschap Kildare in Ierland. Het ziet eruit als een soort van kurkentrekker en is volledig uit steen opgetrokken. Over het doel van dit gebouw gaan verschillende verhalen de ronde. Zo wordt er gespeculeerd dat het gebouw een grote duiventil was. In de 18e eeuw werden duiven als een delicatesse gezien dus het feit dat er een huis voor duiven werd gebouwd lijkt niet zomaar verzonnen te zijn.

The Wonderful Barn
© Copyright MBE21 and licensed for reuse under this Creative Commons Licence

Opslagplaats

Een meer voor de hand liggende verklaring is het verhaal dat The Wonderful Barn een opslagplaats was voor granen. Tussen 1740 en 1742 ontstond er een grote hongersnood in Ierland (The Irish Famine) vanwege extreme kou en vochtig weer. Dit stenen gebouw zou de nieuwe oogsten beter moeten beschermen. De gaten in de vloeren van het gebouw zouden hiervoor extra indicaties zijn.

Beveiliging

Ook zou deze opslagplaats een extra beveiliging bieden zodat de rovende clans uit Wicklow minder kans kregen er vandoor te gaan met de oogst.

Met het oog op de grote hongersnood en de mislukte oogsten kan het gebouw ook gediend hebben om de boeren in de regio werk te verschaffen. Enfin, verhalen zat: laat dat maar aan de Ieren over.

De trap die buiten langs het zeven verdiepingen tellende gebouw loopt geeft het ‘kurkentrekker’ effect. Naast The Wonderful Barn ligt het Barnhal House. Inmiddels is dit gebouw door achterstallig onderhoud een ruïne geworden. Hadden ze er maar een antikraakbedrijf zoals Interveste opgezet: onze kraakwachten bieden bescherming en verpaupering zou geen kans hebben gekregen!

The Wonderful Barn in Ierland omstreeks 1900
The Wonderful Barn in Ierland omstreeks 1900