Wat is nu een bloemkoolwijk?

Bloemkoolwijk, spaghettiwijk, verdwaalwijk, macaroniwijk, woonerfwijk… er zijn nogal wat benamingen voor de woonwijken die tussen 1970 en 1985 werden gebouwd. Maar wat wordt hier nu eigenlijk mee bedoeld?

Na de oorlog werd er door het grote tekort aan woningen op veel plekken in Nederland complete nieuwe wijken gebouwd. Zo groeide bijvoorbeeld gemeente Zoetermeer van 10.000 naar meer dan 100.000 inwoners (inmiddels al ruim 123.000 inwoners). Om al die mensen van woningen te voorzien werden laagbouw gebieden met hoogbouw afgewisseld. De wijk Palenstein is hier een goed voorbeeld van. Maar de inzichten en plannen veranderden vroeg in de jaren ’70, toen de bouw van de vele wijken al gestart was. De nieuwe plannen beschreven wijken waarbij centrale toegangswegen leidden tot kleinere leefgebieden. De nieuwe wijken moesten mensen trekken die niet in dorpen wilden wonen, maar ook niet midden in het centrum van een drukke stad. Hofjes, een ruimtelijke structuur en groenstroken zijn kenmerkend voor de wijk die als je er een luchtfoto van zou maken er enigszins uitziet als de structuur van een bloemkool. Daarmee is ook gelijk de naam “bloemkoolwijk” verklaard.

Saamhorigheid en verbeterde leefomgeving

Het functionele bouwen van na de oorlog, maakte plaats voor betere leefomgevingen waarbij de saamhorigheid in een wijk de nadruk moest krijgen. Buurtgebouwtjes en speeltuintjes liggen centraal in de wijk en de gebieden zijn vaak autoluw doordat er geen doorgaande verbindingen zijn. Veel groen en water moest het dorpse gevoel aanwakkeren, terwijl een stadshart op een steenworp afstand moest liggen.

Bloemkoolwijk-3
Bloemkoolwijk

Verwildering groengebieden

Toch zijn ook deze wijken de laatste jaren regelmatig minder positief in het nieuws. De huizen verouderen en het groen woekert vaak harder dan gemeentes met snoeiwerkzaamheden aankunnen. Door de verwildering van de groene gebieden is het overzicht steeds vaker weg hetgeen de veiligheid niet bevorderd. De versteviging van de saamhorigheid zoals die in de jaren ’70 bedacht was, is aan slijtage onderhevig door algemene veranderingen in de maatschappij. Een groot verschil met de jaren ’70 en ’80 is ook de hoeveelheid auto’s die in deze wijken geparkeerd moeten worden. Steeds vaker komt het voor dat er in een gezin meerdere auto’s voorkomen en die moeten natuurlijk allemaal zo dicht mogelijk bij het huis geparkeerd worden.

Renovaties en verbeteringen

Hoewel deze bloemkoolwijken door sommige partijen als “truttig” worden omschreven, blijkt uit onderzoek dat de bewoners zich er juist heel erg prettig voelen. 20% van de Nederlandse woningen staat in een bloemkoolwijk en als het overgrote deel van de bewoners daar er graag woont, mogen we dus aannemen dat de oorspronkelijke gedachte bij de aanleg van de bloemkoolwijken helemaal niet verkeerd was. De negatieve kantjes van de bloemkoolwijken kunnen verdwijnen door huizen te renoveren. Ook kleine aanpassingen van de groenstroken zouden de wijken zienderogen veiliger en mooier maken. Denk aan gezamenlijke moestuinen of aan het gezamenlijk opknappen en bijhouden van de plantsoenen en speeltuintjes.

Ook Interveste beheert woningen die gebouwd zijn in deze bloemkoolwijken. Bijvoorbeeld in Helmond, Breda en Amersfoort. Daar komen regelmatig woningen vrij die door woningcorporaties zoals Woonpartners, AlleeWonen of De Alliantie gerenoveerd gaan worden. Uiteraard zijn er nog veel vaker huizen in andere bloemkoolwijken beschikbaar. Dus als ook u bij die grote tevreden groep bewoners wilt horen, bekijk dan ons aanbod aan woningen regelmatig. Wie weet mag u zich binnenkort dan ook een bloemkoolwijkbewoner noemen.