Bouw studentenwoningen valt stil

De nieuwe woningwet legt de bouw van studentenwoningen stil volgens studentenvakbonden. De regels die vanaf 1 juli in werking gingen zouden te streng zijn.

“Door deze wetswijziging kunnen nauwelijks nog nieuwe betaalbare studentenwoningen worden gebouwd, terwijl deze juist hard nodig zijn”, zegt voorzitter Stefan Wirken van de Landelijke Studenten Vakbond over de regels van de nieuwe woningwet. Studenten pleiten bij de Tweede Kamer voor een ruimere uitleg van de wet in verband met de woningnood in de grotere steden. In de vernieuwde wet is vastgesteld dat sociale huisvesters niet meer met beleggers mogen werken en hun projecten zelf moeten financieren. Indien het project mislukt, verdienen bedrijven op deze manier niet aan de staatssteun. Het recente faillissement van woningcorporatie Vestia is een aanleiding van de aanscherping van de wet.

Onbetaalbaar

De wet heeft ook betrekking op studentenhuisvesters. Soms beheren zij projecten die eigendom zijn van beleggers, schreef minister Blok in september aan de Tweede Kamer. In zijn brief wijst de minister op de financiële risico’s van deze constructies. De Delftse vereniging voor Studie- en Studentenbelangen vreest dat particulieren zich op de woningmarkt zullen storten als er niet genoeg studentenwoningen komen. Particulieren zouden tot wel duizend euro huur per maand vragen. “Zo wordt het onbetaalbaar voor de studenten om op kamers te gaan.”

Bron: Hoger Onderwijs Persbureau