Buurtmoestuin verbetert leefbaarheid

Sinds twee maanden ligt naast het oude verzorgingshuis Lindenlust in Boxtel een buurtmoestuin. Deze moestuin is een gezamenlijk initiatief van de buurtbewoners en de bewoners van het door Interveste beheerde pand.

Zorggroep Elde, eigenaar van de het pand heeft een aantal jaar geleden Interveste ingeschakeld om het pand te beheren. Momenteel wonen er ruim 40 mensen en staan er slechts een paar kamers leeg. Er zijn gezamenlijke ruimtes waar zo nu en dan wat georganiseerd wordt, door en voor bewoners. Iedereen weet creatief met de beschikbare ruimtes om te gaan. Er hangen zelfgemaakte kunstwerken, die soms vergezeld gaan van beschrijvingen of gedichten die weer door andere bewoners zijn gemaakt. Er hangt dus een levendige en gemoedelijke sfeer.

Huismeester Harry woont sinds anderhalf jaar in Lindenlust. Aanvankelijk woonde hij op de eerste verdieping, in een mooie ruimte mét balkon. Toch verhuisde hij naar de begane grond, zodat hij beter in de gaten kon houden wat er in en om het pand gebeurde. Tevens bleek het makkelijker voor de overige bewoners om hem te benaderen.

De Lindenlust in Boxtel wordt beheerd door leegstandbeheerder Interveste
Huize Lindenlust in Boxtel

Braakliggend Terrein

Het braakliggende terrein naast Lindenlust werd regelmatig misbruikt voor allerlei doeleinden door vreemden en werd tevens gebruikt als hondenuitlaatterrein. Het was moeilijk om hier iets tegen te doen. Harry legt uit dat er vroeger een grote toegangspoort stond waardoor niet iedereen zo maar naar binnen kon. Tegenwoordig is die poort er niet meer.

Transition Towns

Twee maanden geleden veranderde er spontaan iets aan de toeloop van vreemden. Zorggroep Elde stemde in met de aanleg van een moestuin. “Een initiatief van organisatie Transition Towns”, zo legt Harry uit. Transition Towns Nederland is een landelijk netwerk van groepen actieve burgers die met elkaar samenwerken om hun eigen leefomgeving te verbeteren. Een belangrijk aspect in hun filosofie is minder afhankelijk te zijn van fossiele brandstoffen. Kortom, meer duurzaam en meer sociaal.

In de moestuin ontmoeten we Bodil Namaja, een van de buurtbewoners, die tevens betrokken was bij de oprichting van de tuin als ontwerpster. Zij legt uit: “de tuin heeft de buurt en de bewoners van Lindenlust dichter bij elkaar heeft gebracht. Gezamenlijk onderhouden we allemaal stukjes grond. ”

De buurtmoestuin bij Lindenlust in Boxtel
De buurtmoestuin bij Lindenlust in Boxtel

De tuin verbroedert

Sinds de opening twee maanden terug door wethouders Willie van de Langenberg en Peter van de Wiel uit Boxtel komen er ook geen vreemde mensen meer op het terrein. De plantjes zijn inmiddels flink gegroeid. Harry, Bodil en de anderen geven elkaar tips om de moestuin nog mooier te maken.

Opening buurtmoestuin Lindenlust  / Selissen
Opening buurtmoestuin Lindenlust door wethouder Willie van de Langenberg. (Foto: Brabants Centrum – Annelieke van der Linden)

Harry: “Het plan is om in het midden van de tuin een bankje neer te zetten. Zo kunnen bewoners van Lindenlust en buurtbewoners elkaar af en toe ontmoeten. De tuin verbroedert en verbetert de leefbaarheid van de hele buurt.” Bodil geeft aan na de zomer een braderie te willen organiseren met de tuin als middelpunt, zodat er misschien nog meer animo voor komt.

Een prachtig initiatief van de tijdelijke bewoners van Lindenlust en de buurt dat Interveste graag onder uw aandacht wilde brengen!

Heeft u ook interesse in tijdelijke bewoning van Lindenlust? Er zijn momenteel nog enkele ruimtes beschikbaar. Bekijk meer informatie hierover op onze aanbodpagina.