Club van Vrijwilligers logo

Club van Vrijwilligers – Wijkwacht

De Interveste Club van Vrijwilligers is een club van een grote groep woningzoekenden en bewoners die nét even iets meer willen doen voor de maatschappij, de leefomgeving, de wijk of hun gemeenschap. Speciaal in het leven geroepen om iets extra’s te doen voor de natuur, de medemens of de veiligheid in en om het huis. We hebben de club onderverdeeld in 6 vormen van vrijwilligerswerk: huismeester, buddy, hobby-hovenier, wijkwacht, verslaggever en chauffeur. In dit artikel aandacht voor de Wijkwacht.

Club van Vrijwilligers: Wijkwacht

In Groot-Brittanië herken je ze aan hun grote berenmuts en rood met zwart kostuum. Ze staan stokstijf stil bij hun wachthuisjes en als de wacht wordt gewisseld dan komen de toeristen als bosjes naar voren om dit evenement te filmen. Daar zijn wij niet naar op zoek. Wij zoeken juist mensen die wat anoniemer door het leven willen gaan maar wel “de wacht willen lopen”. En dit hoeft niet gefilmd te worden door honderden toeristen (liever niet). Maar het zou geweldig zijn als je ‘s avonds of juist overdag door de wijk wilt lopen om een oogje in het zeil te houden. Staat er ergens vuilnis op straat of worden er reclamefolders in de bosjes gedumpt? Verzamelen er mensen op bepaalde plekken die daar niets te zoeken hebben? Dan is het goed dat de veroorzakers van die problemen zien dat er mensen in de wijk opletten. Je hoeft ze niet per sé aan te spreken. Soms is het al genoeg dat je jouw aanwezigheid toont in de wijk.

Onze opdrachtgevers en wijzelf hebben als eerste opdracht dat wij de panden beschermen maar het pand wordt beter beveiligd als de buurt veilig is. Je hoeft hier niet 8 uur per dag mee bezig te zijn. Maar af en toe een extra rondje door de wijk lopen is al genoeg.

Facebook antwoorden