Consequenties van de nieuwe middenhuur regulering

Zoals we in een eerder artikel aangaven, heeft minister Hugo de Jonge onlangs zijn plannen voor de regulering van de middenhuur bekendgemaakt. Maar betekent dit wel echt dat de woningmarkt toegankelijker wordt voor huurders?

Meer schaarste

Waar de woningmarkt juist toegankelijker had moeten worden, zal de regulering van de middenhuur juist leiden tot het tegenovergestelde: nóg meer schaarste op de woningmark. Dit is de consequentie van de gedwongen prijsverlagingen die minister Hugo de Jonge heeft bepaald.

Regeluren betekent minder aanbod doordat beleggers juist woningen gaan verkopen. Juist deze regulering zorgt ervoor dat het midden segment nóg meer slinkt… en dat betekent weer dat mensen die op huur aangewezen zijn, nog slechter af zijn. Een ‘klassieke’ marktreactie die de reguleringsplannen met zich meebrengt. HEt blijkt zelfs dat deze plannen al langere tijd bestaan. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft hier namelijk in het voorjaar van 2022 al voor gewaarschuwd.

*De waarschuwing van het CPB valt te lezen in de documenten over de middenhuurregeling die Vastgoedmarkt heeft opgevraagd met een beroep op de Wet open overheid (WOO). Sander van der Ploeg, redacteur Woningen van Vastgoedmarkt, maakte op basis daarvan een reconstructie.

Consessies

Institutionele beleggers zijn instellingen zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen die hun kapitaal zelf beleggen. Veelal investeren zij hun kapitaal in nieuwbouwwoningen, waarvan de Jonge juist weer de productie moet bevorderen. Om pensioenfondsen en de IVBN voor zich te winnen/houden, heeft de Jonge concessies moeten doen. De energieprestaties, kwaliteit en de buitenruimte van een woning tellen nu zwaarder mee in de puntentelling van het woningwaardestelsel.

‘…Dan gaat er iets niet goed.’

Frank van Blokland, voormalig directeur IVBN en belegger in vastgoed, vertelde: ‘Als een sterke verbetering van betaalbaarheid ten koste moet gaan van de beschikbaarheid van huurwoningen, dan gaat er iets niet goed.

Twijfel en vertraging

Er bestaat zelfs enige twijfel of institutionele partijen nog wel voor de middenhuur gaan bouwen. Beleggen en ontwikkelen moet natuurlijk wel rendabel blijven wil men dit blijven doen. Veel nieuwbouwprojecten bestaan tegenwoordig uit een combinatie van alle soorten woningen: sociale huur, middenhuur en koopwoningen. ‘Weet je wat het is… Gaat de middenhuur om financiële redenen niet door, dan loopt ook de rest van het project vertraging op.’ Vertelt Marc Francke, hoogleraar Real Estate aan de universiteit van Amsterdam. Op dit moment vallen hierdoor dus steeds meer projecten stil.

Uitponden

Particuliere beleggers staan door deze regulering van de Jonge voor een vervelende keuze. Naar verwachting van Fracnke zullen de particuliere beleggers steeds meer woningen gaan uitponden. Het uitponden van woningen betekent het verkopen van een leegstaande huurwoning. Dankzij de regulering levert het beleggers meer op om hun panden te verkopen dan deze te blijven verhuren.