Creatief met klei in tijdelijke werkruimte

Klei is een klastisch sedimentair gesteente, dat voornamelijk bestaat uit lutum, gronddeeltjes kleiner dan 2 µm. Indien de grond voor meer dan 25% bestaat uit lutumdeeltjes is er sprake van klei. Hmmm… Een makkelijkere openingszin was geweest: Hans is keramist in een tijdelijke werkruimte beheerd door Interveste. Zo.

Het is al een eeuwenoud ambachtelijk beroep: pottenbakken. Maar, “pottenbakker” doet tekort aan hetgeen Hans doet. Hans creëert kunstvormen: soms zeer groot en zwaar, soms zeer fijntjes en zelfs transparant. Niet de standaard potten en bekers waar je misschien in eerste instantie aan denkt.

Hilvarenbeek tijdelijke werkruimte
Hilvarenbeek – tijdelijke werkruimte in oude school

Waarom in tijdelijke werkruimte

Een aantal jaar terug werd bij Hans kanker geconstateerd. Door de behandelingen, de druk en alle veranderingen die dit met zich meebracht kon hij niet langer full-time zijn bedrijf actief blijven voeren. Hij zag zich genoodzaakt te stoppen. Het bedrijfspand werd verkocht en hoewel dat niet winstgevend was ontstond er nu wel meer rust. Hij kon zich nu verder op het herstel richten. Inmiddels is Hans kankervrij verklaard.

Hans Meeuwsen bij de ets pers
Hans Meeuwsen bij de etspers

Goed nieuws natuurlijk. Maar, als je altijd als ondernemer vol aan de bak bent geweest, gaat het op een gegeven moment tóch weer kriebelen. Er is echter een groot verschil: de liefde voor het vak is nu gericht op de artistieke mogelijkheden. Niet vreemd dat hij daarom ook graag uitlegt aan anderen hoe ook zij keramische vormgeving en pottenbakken onder de knie kunnen krijgen. Daarom geeft hij klassikaal les in zowel Breda als Veghel. De tijdelijke werkruimte in Hilvarenbeek is puur om met zijn vak bezig te zijn.

Inrichting van de werkruimte

Transparante architectonisch kunst door Hans Meeuwsen
Transparante architectonisch kunst – Hans Meeuwsen

Voor de kenners: er staan een tweetal Max 30 draaitafels. Verwar het woord draaitafel niet met een pick-up: het gaat hier om een tafel waarmee je klei kunt draaien. Een oventje voor het bakken en een zware etspers zijn de andere grote stukken gereedschap. Met de pers is het mogelijk om de klei bijzonder dun en eventueel met een zeer fijne structuur te persen. In de werkruimte laat Hans zien wat je er zoal mee kunt maken. Prachtige ritmische stapelingen van dunne strookjes klei. Zo dun, dat ze als ze gebakken zijn bijna transparant zijn. “Het is architectonisch van karakter”, legt Hans uit, “maar het zijn geen maquettes: het is echt kunst (hoewel veel ook gewoon probeersels zijn hoor). Dit is iets wat ik nu graag doe en tot 1990 ook veel maakte. Maar commercieel is het minder succesvol.”

“Nadat ik destijds een solo-expositie in Duitsland kreeg aangeboden heb ik me voorgenomen dat ik commerciëler moest gaan denken. Ik ging toen grotere vormen maken die ik ook stapelde, maar waar wel een markt voor was. Het bleek zo groot en zwaar dat toen er een aanvraag uit Nieuw-Zeeland kwam, ik ze maar voorstelde het daar opnieuw te maken. Ze gingen akkoord en zo werkte ik ineens in Nieuw-Zeeland. Ook in Japan ben je echt iemand als je keramist bent. In Nederland ligt er altijd een wat stoffige imago op het werk, omdat men denkt dat het enkel potjes en kommetjes zijn die je kunt maken. Stel dat je in plaats van klei met brons of marmer werkt, dan klinkt het ineens heel anders.”

“Het voordeel van voornamelijk klein gereedschap, is dat als straks het schoolgebouw wordt teruggegeven aan de opdrachtgever en ik dus mijn spullen uit de tijdelijke werkruimte moet halen, ik snel klaar ben. Alleen die pers is een beetje te zwaar voor mijn auto. Ach, daar verzinnen we dan wel iets op. Voor nu zit ik hier prima en kan ik heerlijk creatief aan de gang.”

Binnenkort dan staan er nog meer van Hans’ beelden en voorwerpen online als zijn website live gaat op http://www.hansmeeuwsen.nl