De Bruikleenovereenkomst

Wat is een bruikleenovereenkomst?

De bruikleenovereenkomst is bedoeld om personen voor kortere termijn in een tijdelijk leegstaand gebouw of tijdelijk leegstaande woning te huisvesten. Deze overeenkomst onderscheidt zich van een huurovereenkomst onder andere door een kortere opzegtermijn en een beperkte huurbescherming. Voor het tijdelijk gebruik van leegstaande panden gelden de normale huurregels niet. Maar dat betekent niet dat gebruikers geheel onbeschermd mogen zijn. Zij moeten kunnen rekenen op veiligheid van het pand, een voldoende leefkwaliteit en veilige voorzieningen. Interveste laat mensen pas in een pand wonen of werken als het pand (brand)veilig is. Voordat het pand in gebruik wordt genomen, beoordelen wij of het pand wind- en waterdicht is, of de essentiële voorzieningen aanwezig en van voldoende kwaliteit zijn en of de brandveiligheid in orde is.

Looptijd van de bruikleenovereenkomst

Een bruikleenovereenkomst wordt aangegaan voor een onbepaalde gebruiksperiode.

Opzegtermijn van de bruikleenovereenkomst

De opzegtermijn van een bruikleenovereenkomst is minimaal 28 dagen. Dit is volgende de regels van het Keurmerk Leegstandbeheer (KLB).

Bruikleenovereenkomst en anti-kraak

Anti-kraakorganisaties sluiten bruikleenovereenkomsten met gebruikers, zowel voor woningen (zelfstandige woonruimte) als voor gebouwen (onzelfstandige woonruimte). Soms zitten de nutskosten verdisconteert in de servicekosten van de bruikleenovereenkomst en soms is dit apart.

Rechten en plichten bruikleennemer v.s. bruikleengever

De bruikleennemer dient zich als goed huisvader te gedragen, dat wil zeggen goed te zorgen voor het object. De bruikleengever dient te zorgen voor het instandhoudingsonderhoud en basisvoorzieningen. Het verschaffen van woongenot dus. Doordat het in bruikleen geven van een pand vaak gebeurt om tijdelijke leegstand te voorkomen, en het dus meestal een overbrugging betreft, is de bruikleengever niet gehouden om groot onderhoud uit te voeren.

De bruikleenovereenkomst is toepasbaar op zowel woonhuisvesting als bedrijfshuisvesting.