De sociale huismeester

Een goede huismeester is handig, alert, maar vooral sociaal. Paul Termeer is sinds Interveste Groot seminarie Haarendael in beheer heeft genomen al huismeester van het monumentale pand en de op het terrein liggende woningen. En met veel plezier!

Als je door de toegangspoort van landgoed Haarendael komt rij je over een mooie lange oprijlaan, omringd door prachtige hoge bomen. In de verte zie je het hoofdgebouw al liggen. Ik ontmoet Paul bij dit hoofdgebouw. De bordjes van eigenaar Cello, de zorginstelling die tot 2011 het pand in gebruik had, hangen bij de entree naast de Interveste bordjes. Een groot deel van de toenmalige bewoners verhuisden naar een nieuwe locatie elders. Inmiddels wonen er tientallen mensen via Interveste in de oude kamers van en de huizen rondom het hoofdgebouw.

Haarendael-Haaren-HDR-small
Oprijlaan Landgoed Haarendael

Mensen kunnen ook gewoon hun ei bij me kwijt

Paul kent het overgrote deel van de bewoners goed. Als huismeester is hij vaak het aanspreekpunt. “Mensen kunnen bij me terecht met praktische vragen, technische vragen, maar ze mogen ook gewoon hun ei bij me kwijt. Meestal zie ik het wel als ze niet goed in hun vel zitten. Ik heb jarenlang in de horeca gewerkt en dat kan je alleen als je een sociale aanleg hebt”. Paul hoeft niet als de baas over te komen. “Als je mensen met respect benadert, dan benaderen ze jou ook met respect. De dingen verlopen hier inmiddels bijna automatisch. Daar helpt iedereen bij. En natuurlijk gebeurt er wel eens iets, zoals geluidsoverlast of zo, maar daar spreek je de mensen net als waar dan ook gewoon op aan.”

Landgoed Haarendael
De ronde door Haarendael

Paul loopt graag een rondje mee als er nieuwe gegadigden komen voor vrijgekomen ruimtes. Hij kent de huidige bewoners goed en ziet dus vaak snel of iemand wel of niet bij de bewoners hoort. “Veel dingen gebeuren hier toch gezamenlijk en dan is het wel handig dat de mensen een beetje bij elkaar passen. We organiseren ook veel dingen samen. We hebben een grote moestuin waar we met een aantal mensen in werken. Onlangs vierden we met veel bewoners Oud- en nieuw en er is een Facebookgroep waar we veel op regelen en organiseren. Vorig jaar was er nog een zeskamp en in de zomer worden er zo barbecues geregeld. Best een levendige boel dus.” Mensen vertrekken hier niet vaak omdat ze het niet leuk vinden wonen. Dat is een goed teken!

Post en brandmeldsysteem

Er is nog een andere huismeester die voornamelijk zorg draagt over alle post. Alle post komt binnen bij het hoofdgebouw op nummer 15. “We moeten dus zelf de post onderling weer verdelen. Ik hou me verder bezig met het brandalarmsysteem. Vooral bij veranderingen van temperatuur en omslagen van het weer wil dat ding nog wel eens afgaan. Er zijn namelijk behoorlijk wat ruimtes die niet tijdelijk bewoond worden en waar dus ook niet gestookt wordt. De condens zorgt ervoor dat de melders afgaan. Ik zet ze dan weer uit en leg het vast in het logboek.

Huismeester---Haarendael2
Brandmeldsysteem Haarendael
Huismeester---Haarendael Brandmeld logboek
Logboek Brandmeldingen Haarendael

In beweging

“Eigenlijk ben ik de rol van huismeester aangegaan omdat ik door longemfyseem niet meer volledig kan werken. Het leek me een goede en leuke manier om actief te blijven en niet op de bank te gaan zitten niksen. Zo blijf ik aardig in beweging. ”

Het Landgoed Haarendael stond afgelopen jaar ruim dertig maal in het Brabants Dagblad en werd benoemd tot nieuwsmaker van 2014. Ook gisteren nog werd het nog genoemd in het Brabants Dagblad. “Eens zal er weer een bestemming voor komen, maar tot die tijd blijf ik graag nog de huismeester hier”.

Bent u sociaal ingesteld en heeft u tevens “twee rechterhanden”, dan kan ook u  huismeester worden in een wijk of pand van Interveste. Momenteel zoeken we nog huismeesters in Amersfoort.

Facebook antwoorden