Deze mensen geven hun huis gratis weg

Een compleet huis. En hij is helemaal voor jou: gratis af te halen. Huh? Ja je leest het goed. Je moet het huis zelf komen ophalen!

Nou klinkt dit misschien wat merkwaardig, maar het is echt mogelijk. Het hele huis ophalen en verhuizen naar een andere locatie.

Het is iets wat we in Nederland niet vaak zien gebeuren. Complete huizen die worden verplaatst. Het woord “verhuizen” krijgt zo wel een heel andere betekenis. In Australië en Nieuw-Zeeland komt het vaker voor. Zo ook bij dit huis dat wordt aangeboden op Gumtree, zeg maar de Australische variant van Marktplaats.

Vier kamers en twee badkamers

Het huis in Sydney telt vier kamers, twee badkamers, heeft een nieuwe keuken en is volgens de eigenaren in prima conditie. Het is 60 jaar oud. De waarde van het huis samen met het land is ongeveer 1 miljoen euro  (1,56 miljoen Australische dollars) volgens realestate.com.au. De eigenaar wil de 655 vierkante meter vrijmaken en dan het liefst voor het eind van februari. Dus je zult wel snel moeten zijn.

Verplaatsen van huizen

Groot huis verplaatsen

In Australië is het weggeven van huizen steeds populairder aan het worden. Je kunt het huis slopen, maar dan zit je met al het materiaal. En soms zijn de huizen prima voor starters op de markt. Zo’n huis verplaatsen kost natuurlijk geld, maar het is daar vaak goedkoper dan een volledig nieuw huis te laten bouwen. Zeker in Sydney waar de kostprijs voor een huis gemiddeld al meer dan een miljoen euro is geworden door Covid’19.

Grootste gebouw ooit verplaatst

Leuk weetje: Het grootste gebouw dat ooit verhuist is het Fu Gang Building in China. Het gebouw werd 36 meter verplaatst, maar omdat het 15.140 ton woog duurde dit 11 dagen!

De kosten van het verplaatsen zijn natuurlijk helemaal afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het verplaatsen. Maar een huis verplaatsen kan al voor 100.000 euro.
Hoe dat gebeurt zie je in dit YouTube filmpje waarin zelfs enorme stenen gebouwen worden verplaatst.

Interveste  Verhuis een compleet gebouw