Dit dorp betaalt je 44.000 euro om er te wonen

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Ben je even klaar met Nederland? Ben je op zoek naar woonruimte en krijg je dat niet gevonden? Hou je van bergen en Italiaans eten? Lees dan even verder. Dit dorp in Italië betaalt je maar liefst 44.000 euro om er nagenoeg gratis te wonen.

Woning voor één euro

Veel dorpjes in Italië en Spanje hebben te maken met bijzonder veel leegstand. Soms staan er letterlijk hele dorpen leeg. Zover willen veel dorpjes het niet laten komen en daarom wordt alles uit de kast gehaald om de leegloop van de bevolking tegen te gaan. Bijvoorbeeld door te schermen met het feit dat het dorp coronavrij is of ze bieden een woning aan voor een euro  Vaak moet er dan nog van alles aan de woning gedaan worden. In dit dorpje is het toch weer even anders. Je woning is namelijk zo goed als klaar om te bewonen!

Dorpje Santo Stefano di Sessanio
Dorpje Santo Stefano di Sessanio

Santo Stefano di Sessanio

In Santo Stefano di Sessanio in de Italiaanse Apenijnen betalen ze je om er een bedrijfje te starten. Je hoeft dus niet eerst je woning volledig te renoveren: je kunt de woning zo betrekken. Je krijgt er tot maximaal 3 jaar elke maand een bedrag tot maximaal 8000 euro per jaar om je bedrijf een boost te geven. En om het te starten krijg je ook nog eens ineens 24.000 euro. Dit lijkt eigenlijk wel heel erg TE mooi om waar te zijn.

Maar wat is het addertje dan?

Uiteraard krijg je dit geld niet zo maar. Je moet echt in Italië wonen en ze zoeken jonge enthousiaste mensen tussen de 18 en 40 jaar. In totaal zoeken ze 10 mensen of 5 stellen die het aandurven. Toch zullen veel plannen geen kans van slagen hebben. Je moet er rekening mee houden dat in het dorp nog maar 115 mensen leven. Voor de eerste wereldoorlog waren dit er nog 1100, dus het dorp is groot genoeg.

Dorpje Santo Stefano di Sessanio
Dorpje Santo Stefano di Sessanio

Aanscherpen

Jongeren zijn er amper. Er is al een hotel dat bestaat uit meerdere woningen verdeeld over het dorpje. Dus het zal vrij lastig zijn hier een lucratieve business op te starten. Zeker als het dorp het nog verder aanscherpt. Belangrijk vinden ze: gidsen, medewerkers voor de lokale VVV, schoonmakers, winkeleigenaren of mensen die iets met het produceren of verkopen van eten willen doen. Ja zeg…zo wordt het wel lastig.

Animo is toch groot

Zelfs met al die restricties en eisen komen er vele aanvragen binnen. Inmiddels hebben al ruim 1500 mensen zich aangemeld: dus we kunnen best wel stellen dat het gewild is om hier te wonen. We zijn benieuwd of het wonen in dit dorp met deze opdrachten kans van slagen heeft. het is in elk geval weer een leuke creatieve poging iets te maken van Santo Stefano di Sessanio.

Ra Boe, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons