Dit huis kun je printen voor minder dan $10.000

Al eeuwen worden huizen op een soorgelijke manier gebouwd. Je begint aan de onderkant met een fundering, je metselt er een paar muren op en je plaatst het dak. Dan ga je de boel aankleden en optuigen. Niets mis mee. Maar het kan simpeler: print gewoon je huis.

Het is nog niet eens heel erg nieuw. We schreven al eerder over een bedrijf in Amsterdam die het mogelijk maakt je eigen huis te printen. Nu is er ook in de Verenigde Staten een bedrijf die het kan realiseren. Voor slechts $ 10.000 print je een compleet huis van zo’n 60m2. Het heeft een woonkamer, badkamer, keuken, slaapkamer en zoals een beetje Amerikaans huis nodig heeft: een porch (veranda). Hoewel de woning in de VS voor $10.000 geprint wordt, kan het in ontwikkelingslanden al voor $4000 uit de printer ‘rollen’. Het duurt 24 uur om een huis te printen met een speciaal soort beton. Er blijven geen bouwresten achter en aanpassingen kunnen razendsnel worden doorgevoerd. Daarom is het huis volgens de ontwikkelaars niet 10% beter, maar is het 10 keer beter dan de traditionele manier van huizen bouwen.

Print je huis met de ICON printer
De printer van ICON

Samenwerking

Achter het idee en de uitvoering zitten twee bedrijven: New Story en ICON. New Story is een non-profit organisatie die als doelstelling heeft mensen in ontwikkelingslanden een van de eerste basisbehoeftes te bieden: onderdak. Ze hebben zo al 850 huizen weten te bouwen. ICON is een constructiebedrijf en gespecialiseerd in moderne technieken van constructies. Samen kunnen ze zorgen voor vele printbare woonruimtes in ontwikkelingslanden.

Woonwijk met geprinte woningen

Momenteel is New Story bezig om 600.000 dollar bij elkaar te sprokkelen om zo de eerste 100 geprinte woningen te plaatsen in El Salvador, een hele wijk dus. Nu lijkt 60 m2 per huis niet heel, maar als je bekijkt dat de meeste nieuwe bewoners eers in een krot woonden van een paar vierkante meter, gaan ze er dus heel erg op vooruit.

Foto: Adam Brophy - Tent in krottenwijk in-Leveque-Haiti
Foto: Adam Brophy – Tent in krottenwijk in-Leveque-Haiti

Nadeel

Er kleeft een nadeel aan het hele idee. In de meeste krottenwijken wonen vele duizenden mensen. Het is dan simpelweg niet mogelijk daar honderden geprinte woningen te plaatsen. Als je dit in rustige gebieden zou doen, zou het geen probleem zijn natuurlijk.

Of er in de toekomst ook grotere gebouwen geprint kunnen worden is eigenlijk geen vraag. Dat gaat zeker gebeuren. Voor nu is dit een prachtige stap vooruit voor velen die eerst geen woonruimte hadden.