Door weer en wind naar buiten om huisvuil af te voeren?

Verhuurster wil de stortkokers in het flatgebouw buiten gebruik stellen omdat in het cement asbesthoudend materiaal blijkt te zijn verwerkt. Bewoners gooien met regelmaat grof vuil door de stortkoker, waardoor de koker verstopt raakt en het asbesthoudende materiaal kan beschadigen. Dit houdt voor de bewoners en met name voor de huismeesters, die de stortkokers ontstoppen, een risico in. Asbest-Motregen-650x417

De casus

Bewoners kunnen voorlopig hun huisvuil via het stortluik op de begane grond in een container deponeren. Een aantal huurders maakt bezwaar tegen de maatregel, maar na overleg met de bewonersvereniging besluit verhuurster de stortkokers toch af te sluiten. Er zijn namelijk geen goede alternatieven. De gemeente zal ondergrondse containers bij de flats plaatsen. Huurder heeft verhuurster gesommeerd de stortkokers open te houden en gebreken daaraan te herstellen. Het gebruik van de stortkokers valt volgens huurder onder het genot van het gehuurde en verhuurster kan die niet zonder toestemming van huurder afsluiten. Het geboden alternatief is voor huurder niet acceptabel: door weer en wind naar buiten om huisvuil af te voeren is zeer belastend. Volgens verhuurster gaat het om dringende werkzaamheden waaraan huurder zijn medewerking moet verlenen, omdat het gevaar bestaat dat asbest vrijkomt. De ondergrondse containers worden op korte afstand van de entree van de flat geplaatst en bewoners die hun huisvuil niet zelf naar de container kunnen brengen, kunnen de hulp van de huismeester inroepen. Huurder wil niettemin dat de stortkokers in gebruik blijven, of dat het afval in elk geval in de flat zelf kan worden afgevoerd.

Het oordeel van de rechter

Verhuurster kiest met afsluiting van de stortkokers voor een goedkopere optie dan sanering of verwijdering, maar die beslissing is niet onredelijk. Het gaat in dit geval om dringende werkzaamheden die niet kunnen worden uitgesteld en door huurder ook moeten worden toegelaten. De afsluiting van de stortkokers beïnvloedt niet wezenlijk de gebruiksmogelijkheden van het gehuurde. Hoewel het gezien de leeftijd en gezondheidstoestand van huurder en zijn echtgenote onder slechte weersomstandigheden bezwaarlijk kan zijn dat zij hun afval buiten moeten deponeren, is dat in het algemeen bezien niet onredelijk. Er is ook geen sprake van een onoverkomelijk probleem, want huurder kan het huisvuil wat langer in de woning bewaren, of een beroep op huismeester of buren doen. Overigens heeft de bewonersvertegenwoordiging ingestemd met de maatregel. Het komt dus neer op de vraag of het belang van verhuurster bij afsluiting zodanig is dat huurder in redelijkheid daaraan niet zijn toestemming kan onthouden. Verhuurster wil voorkomen dat er asbest kan vrijkomen en kan met de plaatsing van ondergrondse vuilcontainers voldoen aan het gemeentelijk beleid. Bijkomend voordeel is dat de oude containerruimte kan worden gebruikt als stalling voor scootmobiels. Deze verandering levert inderdaad voor huurder wel enig ongemak op, maar dat is zoals gezegd niet onoverkomelijk. Ook het door huurder aangedragen alternatief, waarbij het luik in de centrale hal open blijft voor de afvoer van afval naar een container in de aangrenzende containerruimte, is van onvoldoende gewicht om de schaal in het voordeel van huurder te doen uitslaan. (Uitspraak Rechtbank Rotterdam van 13 maart 2015, ECLI:NL:RBROT:2015:1693)