Dorp met 500 leegstaande Disney kasteeltjes

Dit klinkt te ongelooflijk om waar te zijn. In Turkije staat een volledig dorp met 587 kastelen. Allemaal nieuw, allemaal (bijna) af. En ze zijn onbewoond… allemaal!
Volledig dorp met kastelen te koop
Het dorpje heet Burj al Babas en ligt bij Mudurnu, ergens tussen Istanbul en Ankara. Hetwerd gebouwd door een projectontwikkelaar, Sarot Property Group, die de kasteeltjes wel even zouden verkopen. Maar die rijke potentiële verkopers uit de Arabische lidstaten komen niet over de brug. De projectontwikkelaar hoeft er eigenlijk maar 100 te verkopen om uit de kosten te geraken. Maar ook dat lukt niet. Daarom is de projectontwikkelaar failliet verklaard. Overigens lijken momenteel veel Turkse bouwprojecten niet te slagen en blijven half afgebouwd staan. Rond 2008 zagen we ditzelfde fenomeen ook in Spanje en Italië.

Sleeping Beauties in Turkije

Regisseur en designer Alexandre Humbert werkte afgelopen jaar aan een korte film over de verlaten bouwplaats voor de tentoonstelling “Geo-Design: Junk”. De tentoonstelling vond plaats tijdens de Dutch Design Week 2019. Alexandre verbleef een week in de spookstad waar hij sprak met de laatste 5 van de oorspronkelijk 8000 arbeiders. Hij laat zien hoe je architectuur en design en op mooie manier kan filmen. De hele video staat op Vimeo.

Plastic en piepschuim

De prijs van je eigen kasteel? Ongeveer 400.000 euro. Maar er zijn (uiteraard) wel wat kanttekeningen. De tegels aan de muur, zijn geen echte tegels. Maar plastic muurplaten. De ornamenten zijn niet gemaakt van steen of gips, maar van… piepschuim. Je verzint het niet. Olaf Koens, de verslaggever vermoedt dat er nog wel iets van de € 400.000 af kan. Wij moeten hem gelijk geven. Maar het blijft een ongelooflijk gezicht, al die leegstaande kasteeltjes.

Facebook antwoorden