Een eiland te koop in Nederland

TVTAS – Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Tot zover is de aardrijkskundeles waarschijnlijk blijven hangen. Maar Nederland telt nog heel veel meer eilanden. En af en toe staat er een te koop. Wacht even…te koop? Jazeker: een heel eiland voor jou alleen, gewoon in Nederland!

Eilanden in Nederland volgens TVTAS

Eilanden in Nederland

Als je denkt dat je er bent met het ouderwetse ezelsbruggetje ‘TVTAS’ wat Nederlandse eilanden betreft, dan heb je het mis. Dit zijn uiteraard de vijf bekendste eilanden in de Waddenzee. Maar wist je dat er nog negen andere eilandjes naast liggen? Die zijn weliswaar vrij klein, zodat ze vaak vergeten worden. Maar ook Zuid-Holland telt negen eilanden. En Zeeland zelfs tien. En dan zijn er natuurlijk de overzeese eilanden nog. Maar er zijn dus ook nog vele mini-eilandjes. Die liggen bijvoorbeeld in de Loosdrechtse plassen. En zo’n eilandje staat nu te koop. Hoe gaaf is dat?

Je eigen eiland…in Nederland

Het eiland draagt de bijzonder onnederlandse naam ‘For West’ en is al 40 jaar recreatief in gebruik. Het voordeel daarvan is dat er gewoon een telefoonkabel ligt (en er dus internet is). Maar er kan ook gewoon gedoucht worden, want warm en koud water zijn aanwezig. Op het eiland staat al een gebouwtje met een oppervlakte van 30m². Daarbij is een afsluitbare ruimte waar een (bijna) nieuwe motormaaier in staat. Die krijg je er zo te lezen bij. Naast de grond hoort er ook water bij, want wat is een eiland zonder water. Totaal is het goed voor een oppervlakte van 2.250 m2. Ca. 970 m2 daarvan is het eiland zelf.

©Schotsman Makelaardij

Bootje erbij?

Het eiland kan worden bereikt met de tevens beschikbare een boot die in de nabijgelegen Jachthaven Piet Hein ligt. Je kunt die boot én de ligplaats erbij kopen of anders enkel de ligplaats gebruiken. Op het eiland zelf heb je vier ligplaatsen. Dus familie of vrienden kunnen ook aanmeren. Blijven slapen is wat lastiger, want er zijn maar twee slaapplaatsen. Maar ach…in de zomer kunnen ze uiteraard een tentje opzetten. Lekker slapen in de natuur dus.

Is het uniek?

Er staan verspreid over de wereld veel meer eilanden te koop. Van hele grote onbewoonde, tot eilanden met bebouwing. Of zelfs eilanden met een eigen vuurtoren. Van Griekenland tot veel verder weg. In Nederland zien we dit aanbod echter maar weinig. In 2020 schreven we over een eiland waar je mocht wonen en betaald zou worden als je er zou verblijven. In 2017 stonden er nog 44 mini-eilandjes te koop in de Vinkeveense Plassen. Maar het blijft uniek en zeker als het eiland op Funda wordt geplaatst.

Maar…wat kost het?

Om maar met de deur in huis te vallen. De vraagprijs is volgens Funda € 549.000 kosten koper. Daar zit het bootje nog niet bij. Die is te koop voor € 98.000. De motormaaier zit er wel bij, dus dat scheelt iets.
Is dat duur? Geen idee: zo vaak staan eilanden niet te koop, dus uniek is het wel. En ja het blijft een hoop geld. Maar dan heb je nooit meer overlast van je buren. Tenzij je het gespetter en geklater van de eendjes en het water ook vervelend vindt. Maar ja… dan is er nog weinig leuk lijkt ons!

Eiland in Nederland te koop
©Schotsman Makelaardij
Eiland in Nededrland met huisje te koop
©Schotsman Makelaardij
Eiland in Nederland te koop met vier aanlegsteigers
©Schotsman Makelaardij
Eiland te koop in Nederland
©Schotsman Makelaardij