Een huis voor 1 euro: nu nog makkelijker!

Al eerder schreven we verhalen over dorpjes die om de leegloop tegen te gaan huizen aanboden voor 1 euro. De Italiaanse websites waren vaak nogal onoverzichtelijk, zelfs als je ze door Google Translate heen haalde. Maar het wordt nu ook mogelijk om vanuit je luie stoel de huizen te bekijken. Op huizenjacht dus!

De enige manier om voorheen te achterhalen of die 1-euro-huizen iets voor jou waren, was om er daadwerkelijk heen te gaan. Als je genoeg vakantiedagen hebt, is daar helemaal niets mis mee natuurlijk. Een extra vakantie in Italië, ja hoor: lamakomme!
Maar heb je die vakantiedagen niet? Dan hebben we goed nieuws voor je. Het dorpje Zungoli heeft nu hun één-euro-huizen in kaart gebracht en openbaar gemaakt op hun website. Ok ok, een vertaling zou handig zijn, want het zakelijk Italiaans op de site is toch lastig. Maar gelukkig hebben we good old Google Translate er bij draaien.

Zungoli AV castello1
In het centrum vind je het fort van Zungoli

Zungoli

Het werd in 2015 nog verklaard tot een van de mooiste Italiaanse dorpjes in een nationale competitie: het Italiaanse Zungoli. Gelegen aan de Apennijnen en op gelijke afstand tussen de Adriatische en de Tyrreense Kust. Het dorpje heeft de vorm van een slak en is gelegen op een zandstenen heuvel. Via smalle weggetjes van kinderkopjes kun je in het centrum het oude fort bereiken. Op de hoeken versieren felgekleurde mediteraanse bloemen de straten. Een verzameling van koepelvormige herenhuizen en pastel gekleurde boerderijtjes en huisjes gescheiden door middeleeuwse bruggetjes…met maar duizend inwoners. Worden het er al duizend en één na het lezen van bovenstaande omschrijving? Het klinkt toch wel erg mooi allemaal. Te mooi?

De kleine lettertjes

Maar wat is dan “The Catch”? Nou het valt wel mee hoor. Je dient wel borg te betalen van 2000 euro (krijg je terug…ooit). En je moet binnen een paar maanden starten met de herstelwerkzaamheden van de panden. Want dat moet je wel doen: het gebouw helemaal opknappen. Maar er staat weer iets positiefs tegenover, want je krijgt een belastingvoordeel tot 85% op de herstelwerkzaamheden. Al overtuigd? De burgemeester Paolo Caruso (het had ook de naam van een operazanger kunnen zijn) vindt dat transparantie van belang is, maar dat mensen eigenlijk nog beter zelf kunnen komen kijken hoe mooi het is en zelf de frisse lucht kunnen opsnuiven.

Enfin. Bekijk de woningen hieronder of bezoek de website van Comune di Zungoli. En mocht je het toch een te grote stap vinden, ook bij Interveste kom je regelmatig juweeltjes tegen om tijdelijk te wonen. Die hoef je niet op te knappen (maar je moet er wel goed op passen).

Facebook antwoorden