Een Oehoenest op je balkon: Feest!

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Dit is wel heel opmerkelijk. De Nederlander Jos Baart woont in Geel in België en heeft daar een nest met drie Oehoe jongen op zijn balkon. En laten we even voor de duidelijkheid zeggen: het zijn geen duiven die oehoe roepen: het zijn échte oehoes!

Waarom is dit nu zo speciaal? De oehoe leeft normaal in bossen en op vlaktes en zijn erg plaatstrouw. Dat er nu midden in het centrum van Geel een oehoe gaat nestelen is dus zeer opmerkelijk. En waarom het nog opmerkelijker is: de oehoe is nou niet bepaald een klein vogeltje. Het is de op een na grootste uilensoort ter wereld en wordt zo’n 75 cm lang en heeft een spanwijdte van zo’n 170 cm. En dan zit er dus niet één op je balkon (de moeder), maar ook nog drie jongen: drie uilskuikens dus!

Feest

Dat de oehoe plaatstrouw is blijkt uit het feit dat de vogel al eerder op het balkon had genesteld, maar die eieren kwamen niet uit. De jongen zijn inmiddels anderhalve maand oud en behoorlijk nieuwsgierig. Soms zitten de jongen met zijn drieën voor het raam en kijken naar de tv die binnen aan staat. “Feest” noemt Jos Baart het dan. Op YouTube wordt Jos dan ook wel een ‘geluksvogel’ genoemd.

Als het maar geen duiven zijn

De moeder is schuw en waakt soms uren op afstand over haar kroost vanaf de nabijgelegen kerktoren van Geel. Volgens Baart zullen de oehoes pas over een maand of twee het ouderlijk nest gaan verlaten. Dan is het nest dus leeg. “En dan in de hoop dat ze volgend jaar weer komen hè? Ja laat ze maar komen!”Zegt Baart lachend: “Als het maar geen duiven zijn, daar heb ik minder mee!”

Je zult ze maar op je balkon hebben zitten, dit koddige stel oehoes. Feit is dat je elke dag op tijd uit je nest bent, want om half negen komen ze voor het raam om aandacht vragen.

Interveste  Jos is een geluksvogel

Bron: NOS Vroege Vogels