Eerste asielzoekers in Bijlmerbajes

Bijlmerbajes

De eerste 25 van de in totaal ruim duizend asielzoekers hebben gisteren hun intrede genomen in de oude Bijlmerbajes. Ze zijn ondergebracht in de oude kantoren en torens van het leegstaande cellencomplex.

Begin juli kwam de Bijlmerbajes leeg te staan. De laatste gedetineerden werden overgeplaatst en de nodige aanpassingen werden gemaakt. Bij het herbestemmingsplan werden onder andere de luikjes van de cellen verwijderd. Ook werd al het prikkeldraad verwijderd en zullen de tralies waar mogelijk verdwijnen. Onder andere de toegangspoort is afgelopen maand wat opgefleurd door kunstschilders zodat het azc wat vrolijker oogt.

Volgens de gemeente is het niet erg dat de asielzoekers in een oud-gevangenis gaan wonen. Anders zou het gebouw leeg komen te staan en ze zijn juist met name ingericht om te bewonen. Over een tijd worden er nieuwe woningen gebouwd voor onder andere asielzoekers, maar “dat duurt nog even”, aldus wethouder van der Burg tegen Het Parool. Tot in elk geval januari 2018 blijft het complex in gebruik.

Naast de Bijlmerbajes zullen er nog twee grote opvanglocaties in gebruik worden genomen. Bij sportpark Ookmeer zit een trampolinespeeltuin voor kinderfeestjes. Over een jaar zullen ook hier 800 asielzoekers geplaatst worden. Die blijven daar naar alle waarschijnlijkheid tien jaar wonen.

Bron: Het Parool