Einde van het spookslot

Eliedion, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Het Spookslot in de Efteling. Wie kent het niet. Na het sprookjesbos was destijds de allereerste grote (en dure) attractie in het park. Een grote nagebouwde ruïne met allerlei schrikeffecten en voor die tijd fantastische spookachtige effecten. En nu zal dit unieke spookslot plaats moeten maken voor iets nieuws.

Danse Macabre oftewel dodendans (1493) door Michael Wolgemut,

Het spookslot is inmiddels bijna 44 jaar oud en is dus behoorlijk gedateerd aan het worden. De effecten werden gecreëerd met rook, spiegels, poppen en lakens. Tegenwoordig zijn daar uiteraard allerlei nieuwe technieken voor. En dus, zo vindt de Efteling, wordt het tijd voor vernieuwing en iets anders.

Terug in de tijd: 1978

Het spookslot was ontworpen door Ton van de Ven en is eigenlijk een ruïne van een oud Keltisch kasteel. De totale kosten werden geraamd op 2.5 miljoen gulden, wat ongeveer gelijk is aan 1.1 miljoen euro. Het kasteel opende in 1978 voor het eerst de deuren voor het publiek. Dat was tot zover enkel het sprookjesbos gewend, dus deze supergrote attractie trok veel bekijks. Als de show begint kun je 8 minuten genieten van alles wat spontaan tot leven komt om middernacht. De bekende muziek (Danse Macabre) is van de hand van de Franse componist Saint-Saëns.

TopPop (Yeahhh!) en Kate Bush in het Spookslot

Om het spookslot nog bekender te maken werd wereldster Kate Bush naar de Efteling gehaald om een special te maken voor het eerste echte popmuziekprogramma op de Nederlandse televisie: TopPop. TopPop was vanaf de jaren ’70 van de vorige eeuw hét programma voor popmuziek en werd bekend door de opvallende presentator Ad Visser.

Ad Visser presenteerde jarenlang TopPop

Er was nog geen MTV en Internet of Spotify bestonden uiteraard niet. En dus was dit als artiest een uitgelezen kans om in beeld te komen. Alle grote artiesten verschenen bij TopPop: Van The Jacksons tot Abba, van Iggy Pop tot Madonna: iedereen stond in de rij om hier op te treden of om hun videoclips op te nemen. En ook Kate Bush kwam meerdere malen langs. In 1978 wilde de Efteling alles uit de kast halen om hun nieuwe attractie ‘Het Spookslot’ aan de wereld te tonen. Er werd gekozen om een special van Kate Bush op te nemen in het attractiepark. De special duurde 20 minuten en bevatte 5 liedjes met speciale clips opgenomen in het Spookslot en het park.

Interveste  Efteling TV Special met Kate Bush in het Spookslot

De Efteling TV Special liedjes (Bron: TopPop YouTube video channel):

“Moving” werd gefilmd op het plein voor het Spookslot
“Wuthering heights” werd binnen gefilmd en ondersteund met een extra rookmachine
“Them heavy people” werd op drie plaatsen gefilmd. Ook de Indische Waterlelies komen in de clip voor
“The man with the child in his eyes” werd buiten gefilmd rondom de vijver met de bekende zwanenbootjes
“Strange Phenomena” kwam rechtstreeks uit de catacomben van het Spookslot. Extra spannend!
“The Kick Inside” werd buiten het kasteel gefilmd op verschillende plaatsen in de Efteling.

Einde van het spookslot

In Kaatsheuvel beheerde Interveste tot vrij recent een voormalig zorgcomplex. Het complex waar dit verhaal over gaat hebben we nooit beheerd. En dat zal tot onze spijt ook niet meer lukken, want het zal plaats gaan maken voor iets nieuws. Het spookhuis moet plaatsmaken voor een overdekte attractie. In 2024 moet dit nieuwe ‘themagebied’ klaar zijn. Ook gaat de Efteling een nieuw hotel bouwen.

Wil je nog eens door het spookslot lopen? Bekijk dan deze video:

Interveste  Mijn tekst