Energieverbruik en studieschuld invloed op hypotheek

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Er zijn al verschillende factoren die meespelen bij het vaststellen van de maximale hypotheek op een koophuis. In 2024 wil het kabinet een regeling instellen die rekening houdt met het energieverbruik van energiezuinige woningen. En om het plaatje compleet te maken komt er ook een wijziging die te maken heeft met studieschuld.  

Energiezuinige woningen 

Het is dus zo dat je voorde koop van een energiezuinige woning in 2024 een hogere lening kunt krijgen. Voor energiezuinige woningen is dit een fijne uitkomst, voor woningen die iets minder duurzaam zijn veranderd er niet veel. Maar hoe zit dat voor kopers die geen energiezuinige woning kopen, maar wel energiezuinige en duurzame maatregelen treffen? Ook deze huishoudens zouden volgens het kabinet verantwoord een hogere lening kunnen afsluiten.  

Hoe groot het voordeel van de energiezuinige woningkopers zal gaan worden, is nog onduidelijk. De ministeries van Binnenlandse zaken moeten nog met elkaar om tafel om het plan definitief uit te werken.  

Samen kopen 

Minister Hugo de Jonge verwacht ook dat huishoudens in 2023 iets meer kunnen lenen, ondanks de hoge inflatie en de energieprijzen. Hoe dat kan? De Jonge zegt dat dit komt door koopkrachtmaatregelen en de loonstijgingen. Daarnaast is het zo dat wanneer je samen een huis koopt, het inkomen van je partner nog meer gaat meetellen. In de oude situatie telde het inkomen van de tweede persoon voor 90% mee, dit gaat veranderen naar 100%. 

Studieschuld 

Wat je studieschuld voor je hypotheek betekent veranderd ook. Hugo de Jonge maakt in de Kamerbrief namelijk bekend dat er vanaf 2024 anders naar studieschulden gekeken gaat worden. In het huidige systeem gaat de hypotheekverstrekker er vanuit dat oud-studenten niet extra hebben afgelost dan de minimumeis. In de nieuwe situatie wordt er naar iedere situatie persoonlijk gekeken. Heb jij als oud-student meer afgelost? Dan kan er dus een hogere hypothecaire lening worden afgesloten, waardoor je maandlasten lager zijn.  hypothecaire lening afsluiten

Bron | RTL Nieuws