Energiezuinige woning de deur uit door massale huurverlaging

Eerder schreven we al over de huurprijzen die in de nabije toekomst massaal omlaag gaan. Op dit moment zitten verhuurders van woningen in de vrije sector écht op hete kolen…

Hete kolen

Verhuurders worden verplicht hun woningen te verduurzamen. Gebeurt dit niet en heeft de woning een slecht energielabel? Dan krijgt de woning minpunten en dus een lagere waarde bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Aan de andere kant gaan de huurprijzen van nieuwe huurders in de vrije sector met gemiddeld € 190,- dalen. Verhuurders van deze woningen zitten op hete kolen: “We worden verplicht om te verduurzamen, maar tegelijk wordt het financieel onmogelijk gemaakt om de woning te verduurzamen,” zegt Zweedse woninginvesteerder Edward Touw.

“We willen écht renoveren…. Maar minister de Jonge heeft de huren zo omlaag gereguleerd, dat verduurzaming financieel niet meer kan”

Energielabel F

Verhuurders in de vrije sector namen in het verleden oude woningen over van woningcorporaties. Het doel? Verduurzamen! Helaas werkt dit niet meer zoals voorheen. De prijsklasse van de middenhuur ligt nu nog op € 1100 per maand. De huren worden dus zodanig verlaagd dat er van woningen met energielabel F, gemiddeld 49% van de huur afgehaald wordt. Dat is de helft minder.

Beleggers

In het vorige artikel dat we schreven, maakten we al bekend dat deze huurvermindering niet bij beleggers in de smaak viel. “Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen, maar de minister heeft de huren zo naar beneden gereguleerd, dat verduurzaming niet meer uit kan. En dus gebeurt er straks niets meer…” Aldus Touw.

“Er schuilt dan ook een addertje onder het gras,” vertelt hij: “Ook als we maar één woning uit een complex verkopen, moeten we een vve (vereniging van eigenaren) beginnen. Vve’s hebben vaak geld voor onderhoud, maar niet voor grootschalige renovatie. Dat leidt in praktijk al vaak tot discussie over de flinke bedragen die daar mee gemoeid zijn.” Een gemengde vve gaat in zo’n casus helaas ook niet omdat institutionele beleggers daar veelal van zijn uitgesloten.

Woningcorporaties

Niet alleen beleggers zijn de dupe. Ook woningcorporaties krijgen met ditzelfde probleem te maken. Ruim 10% van de sociale huurwoningen in Nederland –  en dat zijn er ruim 2,3 miljoen – heeft een energielabel van E of lager. Eind 2028 mogen er geen woningen meer zijn die dit energielabel hebben.

“Soms is sloop of nieuwbouw financieel aantrekkelijker dan renovatie van de woningen” Meldt een woordvoerder van woningcorporatie Aedes.

Blij

Of wel, het blijft een lastige kwestie voor zowel woningcorporatie als belegger. Naar verwachting zullen de duurzaamheidsplannen binnen vijf jaar uitgevoerd moeten worden, terwijl het budget niet beschikbaar is ten gevolge van de huurverlaging… Eén partij is wel heel blij met deze verandering en dat zijn nieuwe huurders. Eindelijk wordt het voor hen weer iets toegankelijker om een huurwoning te bemachtigen. Dat is dan wel weer een voordeel…

zonnepanelen leggen op daken
Vakmannen die sociale huurwoningen aan het verduurzamen zijn.

Bron | Telegraaf