Enorme leegstand op Curaçao‬

Op dit moment staan er bijna 8000 woningen leeg op Curaçao. Dat is meer dan 19% van het totale huizenaanbod. Volgens Lydia Davelaar, die afstudeerde aan de Universiteit van Curaçao op dit onderwerp, hebben de Curaçaoënaars een ‘testamententaboe’.

Leegstand Curacao

Een huis op Curaçao is van de hele familie. Als er iemand komt te overlijden dan komt het huis leeg te staan. Om geen ruzie in de familie te veroorzaken worden familieleden niet aangesproken op het feit dat er iets geregeld moet worden voor het geval iemand komt te overlijden. Men durft ook geen aanspraak te maken op het leeggekomen pand.

“Het niet vastleggen van de boedel in een testament, betekent uiteindelijk dat de wet het voor het zeggen krijgt”, zegt Davelaar. Sinds 2012 is het dan namelijk mogelijk voor buitenstaanders om het leeggekomen pand op te kopen. Dan moet de koper wel iemand vinden die hier baat bij heeft, aangezien er een handtekening van een belanghebbende gezet moet worden. Zo kan een buurman die zijn buurt ziet verpauperen er baat bij hebben dat het pand weer bewoond wordt.

Maar uit de cijfers kunnen we concluderen dat er nog geen stormloop op de leegstaande panden is.

Bron: Caribisch Netwerk