Er zit muziek in kerkbewoning

Dayenne Wielheesen is muzikante. Nog specifieker: ze is bassiste. Inmiddels speelt ze in drie bands en geeft ze basles. Daarnaast studeert ze in de praktijk van haar moeder, bouwt ze websites en doet ze administratief werk. Een behoorlijk actief en creatief leven dus. En sinds kort heeft ze er nog een taak bij: het beschermen van een kerk!

Ontmoetingskerk-Doetinchem-oudIn 1954 was de hoeveelheid kerkgangers nog zo groot dat de oude kerk aan de Nieuweweg in Doetinchem vervangen werd door de nieuwe ‘Ontmoetingskerk’. In deze nieuwe kerk vonden honderden mensen wekelijks hun weg naar het geloof. Nu staat de kerk leeg.

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is het geloof in de laatste 20 jaar niet zo laag geweest als nu. Het resultaat: minder mensen gaan naar de kerk en de gebouwen komen leeg te staan. En vaak blijkt het lastig een passende bestemming te vinden voor een kerk. Dat lukt zo nu en dan maar soms is de enige optie die over blijft: sloop. Feit is dat het behoorlijk wat tijd kan kosten alvorens een definitieve beslissing kan worden genomen. Voor de Ontmoetingskerk werd gekozen voor beschermen in de vorm van een kraakwacht (iemand die het pand bewoond en ervoor zorgt dat de omgeving leefbaar blijft).

Antikraak in de kerk door kraakwacht Dayenne Wielheesen via Interveste
Antikraak in pastorie van Ontmoetingskerk te Doetinchem

De Ontmoetingskerk

Het prachtige glas-in-lood raam van de oude Ontmoetingskerk weerkaatst de zon en laat allerlei kerkelijke symbolen zien zoals druiventrossen, Alfa en omega tekens (hetgeen staat voor het begin en het einde). Het herinnert samen met het grote kruis op het dak. De deurbel van de pastorie imiteert passend klokgelui. Het huis zelf heeft grote kamers en de nieuwe rollen tapijt liggen klaar om gelegd te worden. Dayenne Wielheesen die het pand gaat bewonen legt uit dat ze niet alle ruimtes gaat voorzien van nieuwe bekleding, enkel de ruimtes die ze daadwerkelijk gaan gebruiken.

Ze was samen met haar vriend op zoek naar een geschikte woning in de regio van Doetinchem. Na wat zoekwerk vond ze de website van Interveste, het bedrijf wat gespecialiseerd is in leegstand en tevens het beheer ging verzorgen van de bewoning bij de kerk. De keuze was snel gemaakt. “In vergelijking met ‘gewoon huren’ is dit een stuk goedkoper en daardoor ook sneller te regelen”, zo vertelt Dayenne. “Een vriendin van me had al ervaring met antikraak en toen we de vraag kregen om de pastorie te bewonen hoefden we niet lang na te denken”.

Baslessen via Skype

Dayenne is professioneel muzikante. Ze heeft wekelijks optredens door het hele land met haar bands. Zo speelt ze in Lickety Split. Een ‘all-girl ‘cover partyband die op de vele grote feesten en festivals speelt. De band tourde in 2013 zelfs meerdere dagen door Afghanistan.

Dayenne Wielheesen woont Antikraak in een kerk voor Interveste
Lickety Split – Dayenne Wielheesen

Daarnaast speelt ze in een Faith no more coverband met de naam Fake no More. En last but not least speelt ze ook nog eigen werk met Yellow Suitcase. Yellow suitcase bestaat naast Dayenne uit nog twee muzikanten: Roos van den Broek (zang) en Joël Groen (zowel drums als toetsen). Onlangs kwam er een album uit van deze band. “Vergeet dus ook maar niet te noemen dat het album te downloaden is op iTunes hahaha”. Bij deze!

Update mei 2022: Sinds 2017 speelde de band niet meer samen.

Hoewel er dus behoorlijk wat optredens staan, geeft Dayenne op gezette tijden lessen in Doetinchem en Enschede. Maar tegenwoordig leent ook Skype zich hier uitstekend voor. “Dan kan ik met wat speciale microfoons en extra speakers gewoon hier vanuit het huis les geven.” Hoewel Dayenne nog definitief het pastoriehuis moet betrekken heeft ze veel zin om er te gaan wonen. Als tegenprestatie voor de goedkope bewoning loopt ze dagelijks de kerk na. Ook de vijver en de tuin worden bijgehouden zodat het er goed uit blijft zien.

“Ja, het klopt dat de tijdelijke aard van antikraak wat onzekerheden met zich meenemen, maar dat nadeel weegt zeker niet op tegen de voordelen die het biedt.”