Erfgenaam of niet, wie bekommert zich om woning na overlijden?

Ook in Nederland komt het af en toe voor. De eigenaar van een woning komt te overlijden en vervolgens moet de woning leeggeruimd en verkocht worden, maar wat dan en door wie? 

Wierden

Soms kan het zijn dat er wel erfgenamen in het spel zijn, maar dat deze het pand gewoon niet willen overnemen. In het Nederlandse Wierden is deze vraag een actueel onderwerp van de dag. Hier staat namelijk al jaren een woning die is overgelaten aan de natuur. Inmiddels heeft klimop de woning overwoekerd. De hele achtertuin is begroeid en de klimop nestelt zich steeds meer binnen in de woning. Maar wie krijgt de verantwoordelijkheid over zo’n woning na het overlijden?

Erfgenamen

De grote vraag is natuurlijk wat er gebeurt in zo’n situatie waar erfgenamen de woning niet willen overnemen? Het kan uiteraard ook zo zijn dat er zelfs helemaal geen erfgenamen zijn. In dat geval noem je zo’n woning een onbeheerde nalatenschap. Mochten er geen erfgenamen zijn, dan komt er altijd eerst een erfgenamenonderzoek. Zo’n onderzoek gaat heel erg ver, tot zeker de 6e familiegraad en neemt ook altijd erg veel tijd in beslag.

geërfd pand

Rijksvastgoedbedrijf

Als zo’n erfgenamenonderzoek niets oplevert, dan wordt de woning of het pand eigendom van de staat. In dat geval moet het Rijksvastgoedbedrijf de zaak afhandelen, maar eerst wordt er nóg een dubbele check gedaan op een testament of erfgenamen. Mocht er na een laatste controle nog steeds niks uitkomen, dan gaat het Rijksvastgoedbedrijf zo snel mogelijk naar de woning om bijzondere spullen veilig te stellen. Bij bijzondere spullen moet je denken aan foto’s, sieraden en persoonlijke apparatuur. Deze spulletjes worden maximaal 20 jaar in een kluis van de staat bewaard. Heeft er zich binnen die twintig jaar niemand gemeld? Dan behoren de spullen officieel toe aan de staat.

Erfgenamen gevonden

Wanneer familie van de overledene zich toch meldt óf wordt gevonden dankzij het erfgenamenonderzoek, is het aan de familie om de woning te ontruimen. Gelukkig zijn er online vele partijen te vinden die hierin gespecialiseerd zijn, zodat de erfgenamen grotendeels hiervan ontzorgd worden. Echter kun je er natuurlijk wel voor kiezen om bijzondere of belangrijke voorwerpen veilig te stellen. Er worden altijd duidelijke afspraken gemaakt met een ontruimingspartij zodat het hele proces in rust en respect verlopen zal.

Wat doe je met zo’n pand als erfgenaam?

Stel je bent zelf erfgenaam van een pand, maar je hebt geen flauw idee wat je ermee aan moet. Het liefst wil je de woning of het pand zo snel mogelijk verkopen, maar het is een kraakgevoelige locatie of gebouw. Leegstand is dan geen optie. Gelukkig bestaan er leegstandbeheerders zoals Interveste die ook particulieren graag helpen om mee te denken over tijdelijke oplossingen. Soms kiest men ervoor om woningen of panden tijdelijk te laten bewonen, om zo het proces tot de verkoop te overbruggen.

Contact?

Zit je in een soortgelijke situatie en wil je graag weten of wij als leegstandbeheerder iets voor je kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op via het zakelijke formulier.