Fit het leegstaande klooster in

De bewoners van klooster Groot Bijstervelt in Oirschot worden met de week fitter. Een aantal van hen traint op het grote terrein onder leiding van sportcoach Anneriek Holtermans. Sinds het klooster haar deuren sloot in 2011 leeft het klooster weer meer dan ooit!

In 2011 verlieten de laatste paters het klooster Groot Bijstervelt te Oirschot. Het grote gebouw op het bijna 6 hectare grote terrein zou leeg komen te staan. Hoewel gemeente Oirschot in 2009 het pand al aankocht en het daarna te koop zette, bleek duurzame herbestemming tot op heden niet te realiseren. Aangezien er nog geen koper was, werd de hulp van Interveste ingeroepen om het pand tegen leegstand te beheren.

Antikraak klooster in Oirschot - Antikraakwoning
Antikraak klooster Oirschot

Altijd antikraak

Anneriek woont met veel plezier al vele jaren in antikraakwoningen. Haar eerste woning in Stein kon ze met 11 anderen direct betrekken voor slechts 195 gulden per maand. Ze bleef er gelijk vier jaar wonen. Daarna heeft ze op veel verschillende locaties gewoond: van Sittard, tot Leiden en Ommen. Gemiddelde woonde ze overal een jaar of drie. Ook was ze anderhalf jaar in Culemborgh woonachtig. Vanaf de eerste dag daar kwam ze in aanraking met jongeren die allerlei problemen veroorzaakten in de wijk. De periode dat ze in Culemborg woonde, sloot ze zich niet af voor deze jongeren, maar zette ze juist haar deuren open voor hen. Ze kon op de een of andere manier makkelijk bij de jongeren doordringen en dit zorgde voor een band. Toen Anneriek na anderhalf jaar toch weer ging verhuizen naar een andere antikraak woonruimte, bezochten de meeste van deze jongeren haar nog een keer op de nieuwe locatie om haar te bedanken.”Ze werden dat hele eind door hun ouders gebracht, dat was helemaal geweldig!”, vertelt Anneriek enthousiast.

Antikraak-Klooster--Interveste-b01

Sportcoach

De schoonzus van Anneriek is werkzaam bij RoderSana, een zorginstelling voor verslaafden in Oirschot. Ze wees Anneriek op de vacature die bij hen vrijkwam: ze waren op zoek naar een sportcoach. Aangezien Annerieks vader ook in Oirschot woonde kon ze daar makkelijk terecht. Toen ze te horen kreeg dat er een antikraak kamer vrijkwam in het leegstaande klooster in Oirschot bedacht ze zich niet en schreef zich direct in. Inmiddels woont ze al twee jaar voor Interveste in het prachtige pand.

Contact medebewoners

Het contact met de andere bewoners is erg goed. Sterker nog, een aantal van de bewoners zijn achter op het terrein te vinden waar een oude schuur inmiddels helemaal is ingericht als sportruimte. “Niets zo lekker als in de frisse buitenlucht sporten,” dacht Anneriek en dus hing ze een oude bokszak op. Samen met haar zussen trainde ze er en er sloten zich steeds meer mensen aan die geïnteresseerd waren in de lessen van Anneriek. Een van de medebewoners investeerde in nieuwe producten en de oefenlocatie werd steeds professioneler. “Er zijn zelfs zoveel mensen enthousiast geworden die mee doen aan het Boxing for fitness programma, dat ik eigenlijk op zoek ben naar een goede binnenlocatie. Bijvoorbeeld een antikraak workspot of tijdelijke werkruimte.” Foto’s van ‘The Jab’, zoals de school heet die Anneriek startte, spreken boekdelen.