Gaan de verkiezingen iets veranderen aan het woningtekort?

De stembussen zijn geopend, dat betekent dat je nu kunt stemmen op de partij die volgens jou de beste ideeën heeft over hoe het met Nederland verder moet. Het woningtekort is een groot probleem in Nederland. Zijn er eigenlijk partijen die concrete plannen hebben om dit tekort op te lossen?

Het korte antwoord is: Nee. Er zijn verschillende ideeën over de woningmarkt bij meerdere partijen, maar echte oplossingen zitten er niet tussen. Het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) kwam tot de conclusie dat er geen partij is die de oplossing gevonden lijkt te hebben, een moeilijke kwestie dus.

Minister van wonen?

Het PBL keek vooral naar de plannen met betrekking tot de woningmarkt, maar veel verschil tussen de programma´s voor de woningmarkt en het huidige beleid is er niet. Er zijn partijen die een speciale minister van wonen willen inschakelen, maar er wordt niet concreet gemaakt wat die minister dan precies anders gaat doen. Kortom: een simpele oplossing voor dit probleem lijkt niet te bestaan.

Het PBL keek naar de programma´s van zes partijen: CDA, D66, GroenLinks, de SP, de PvdA en de ChristenUnie. De VVD, PVV en FVD wilden hun plannen niet laten doorrekenen.

Daklozen verdubbeld

Volgens een rapport van de Rabobank is er op dit moment een tekort van 315.000 woningen in Nederland. De meeste mensen die zonder woning zitten, verblijven op campings, vakantieparken of slapen bij vrienden op de bank. Het aantal daklozen is volgens het CBS in 2018 zelfs verdubbeld sinds 2009. Waar we in 2009 nog maar 18.000 daklozen hadden in Nederland, waren dat er in 2018 39.000.

In dit filmpje legt de NOS de nood op de woningmarkt uit: