Gelukkig, gelukkiger en minst gelukkigst

meest gelukkigste nederlanders wonen in ede

Ede is de gelukkigste stad van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek gehouden door de Atlas voor Gemeenten over 50 gemeenten in Nederland. De gemeenten werden op 50 punten met elkaar vergeleken.

De Atlas voor Gemeenten kiest ieder jaar een ander thema waar zij hun onderzoek op richt. Dit jaar was de vraag gebaseerd op geluk: ”Wat is de gelukkigste stad van Nederland?” De 50 grootste gemeenten van Nederland zijn op 50 punten vergeleken. De stad Ede heeft de meest gelukkigste inwoners. Maar welke aspecten dragen eigenlijk bij aan het geluk van mensen in Nederland?

Geluk in Nederland

Allereerst zijn mensen die op het platteland wonen vaak gelukkiger dan mensen die in een grote stad wonen. Dit kan te verklaren zijn doordat mensen die zich minder gelukkig voelen het geluk willen zoeken. De stad lonkt dan want steden bieden werk en veel voorzieningen. Maar het nadeel is, dat ze toch ook meer te maken krijgen met criminaliteit, vervuiling en een gevoel van eenzaamheid. Veel ouderen en gepensioneerden trekken naar het platteland om te genieten van de rust en ruimte die de omgeving te bieden heeft. Zij voelen zich daar dus juist gelukkig.

New is special

Ook blijkt uit het onderzoek dat mensen tot 35 jaar gelukkig zijn. Dit wordt door de onderzoekers verklaart door de vele nieuwe ervaringen die zij opdoen die speciaal voelen. Ervaringen zoals eerste auto, grote baan, huis, kind en bruiloft zorgen voor meer geluk in het leven. Het geluksgevoel verdwijnt langzamerhand steeds meer naarmate je ouder wordt. Na het 65ste jaar neemt het geluksgevoel weer toe. Er komt dan een einde aan de rompslomp en er is weer tijd voor reizen, hobby’s en kleinkinderen.

Wijntastisch!

Je hoort vaak genoeg dat je voldoende water moet drinken. Laat dat nou ook gelden voor alcohol?! Uit onderzoek is gebleken dat mensen die matig tot veel alcohol nuttigen veel gelukkiger zijn dan mensen die hebben besloten helemaal geen alcohol te drinken. Verder voelen mensen zich meer gelukkig wanneer zij veel familie en vrienden hebben. Vrij logisch, nietwaar?

Een stad als Ede heeft voordelen die een grote stad te bieden heeft: werk en veel voorzieningen. Daarentegen heeft  Ede weinig last van de nadelen van een stad; criminaliteit, vervuiling en gevoel van eenzaamheid. Dit maakt Ede een succes in het beproeven van geluk en dat zorgt voor veel tevredenheid voor de bewoners in de gemeente Ede.

Minst gelukkig in Rotterdam

De Rotterdammers komen als minst gelukkige inwoners uit de test. Overigens is de landstitel van Feyenoord daar niet in meegenomen. Het onderzoek heeft eerder plaatsgevonden dan de stop van de eeuwigdurende hunkering naar het kampioenschap in Rotterdam. In de minst gelukkige steden wonen relatief veel arbeidsongeschikten, werklozen, migranten en alleenstaande ouders.

Hieronder vind je een overzicht van de top 10 gelukkigste en ongelukkigste steden van Nederland.

De 10 gelukkigste steden van Nederland
1. Ede
2. Alphen aan den Rijn
3. Amstelveen
4. Amersfoort
5. Gouda
6. Velsen
7. Apeldoorn
8. Nissewaard
9. Haarlemmermeer
10. Deventer

De 10 ongelukkigste steden van Nederland
1. Rotterdam
2. Amsterdam
3. Arnhem
4. Den Haag
5. Sittard-Geleen
6. Heerlen
7. Maastricht
8. Groningen
9. Nijmegen
10. Lelystad

bron: Atlas voor gemeenten 2017