Geslaagde oplevering woningen Vreewijk

Maar liefst acht jaar beheerde Interveste meerdere eengezinswoningen in Vreewijk. Onlangs kwam er een eind aan dit project en zijn de woningen weer opgeleverd aan de eigenaar. De woningen worden gerenoveerd en zullen als huurwoning in de vrije sector beschikbaar komen. 

Wooncorporatie Havensteder, eigenaar van de panden, is al enkele jaren bezig met een grootse aanpak om de 1327 woningen in Vreewijk te renoveren en op te knappen. In 2010 startte Havensteder het project wat ongeveer 10 tot 15 jaar zal gaan duren. Er moest precies bekeken worden welke panden beeldbepalend waren of monumentaal. Nu zijn dus de woningen die door Interveste tijdelijk werden beheerd ook aan de buurt en zullen uiteindelijk terugkomen op de markt. We kunnen terugkijken op een geslaagd project!

Over Vreewijk

Vreewijk, ook wel tuindorp Vreewijk, is een wijk in het Rotterdamse stadsdeel Feijenoord. In 2012 is Vreewijk door minister Schultz van Haegen (Infrastructuur  & Milieu) en staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) tot beschermd stadsgezicht uitgeroepen. Het dorp heeft een bijzondere plaats in de geschiedenis van de Nederlandse stedenbouw en architectuur en dit is nog steeds goed zichtbaar in de woningen. Om deze reden zijn tientallen woningblokken, maar ook gebouwen als het Vreewijkhuis en een deel van buurthuis de Brink verklaard tot Rijksmonument. Het groen in het dorp, waaronder de grote bomen in de wijk maar ook ligusterhagen in de voor- en achtertuin van de bewoners, maken deel uit van het beschermd stadsgezicht. Nieuwe huurders tekenen zelfs een extra contract waarin ze verklaren de tuin groen te houden en de heg minimaal drie keer per jaar te knippen.

De samenhang tussen de historische gebouwen, het groen en het ontwerp van het dorp geeft Vreewijk zijn status. Tuindorp Vreewijk is een van de eerste en grootste tuindorpen van Nederland. Het goed onderhouden van de woningen is verplicht en dat kan bewoners meer kosten opleveren. Als compensatie hiervoor leent het Nationaal Restauratiefonds geld uit tegen een lage rente voor eventuele restauratie van de monumenten.