Gin Tonics en Griekse goden, als vrijwilliger beleef je het.

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Selma woont sinds augustus 2020 in een door Interveste beheerde woning. Nadat haar relatie verbrak, zocht ze een woning dichtbij familie en vrienden in Den Haag. In het mooie Capelle aan den IJssel, waar ze ook in contact kwam met Club van Vrijwilligers, heeft ze haar plekje gevonden.

Door Club van Vrijwilligers heeft Selma nieuwe adresjes in de buurt leren kennen en verricht ze naast haar fulltimebaan in het maatschappelijk werk, maar liefst twee vrijwilligers activiteiten!

“In eerste instantie zou ik alleen voorlezen aan verstandelijk gehandicapte jongeren in bibliotheek aan den IJssel. Helaas is dit door corona komen te vervallen en ging ik op zoek naar iets anders. Zo kwam ik bij Humanitas terecht.” Selma heeft bewust gekozen om eenzame ouderen te helpen omdat het voor hen helemaal lastig is om contacten te leggen gedurende deze coronacrisis.

Maatje
“Wekelijks ga ik op bezoek bij mijn 86-jarige ‘maatje’. Ze is een eenzame, oudere dame zonder kinderen en familie. Ze heeft alleen een zus die ze niet kan zien omdat ze beiden op leeftijd zijn én in een ander complex wonen. Eerlijk is eerlijk, eenzaamheid is voor niemand leuk en daarom ga ik er met toewijding heen. Óók met de feestdagen.” Vertelt Selma. “Weliswaar altijd op afspraak, anders vergeet ze het en sta ik voor een dichte deur!”

Eenzaamheid is voor niemand leuk en daarom ga ik er met toewijding heen. Óók met de feestdagen.

Griekse God
Gelukkig kunnen de twee over van alles kletsen en worden onderwerpen als het journaal, de coronacrisis en vroeger uitgebreid besproken. “Ooit zag ik een foto van een man aan de muur hangen en toen ik haar vroeg wie deze knappe verschijning was, antwoordde ze: ‘Dat was mijn vriend, een Griekse god!’” Zo vertelde de dame dat ze in Londen geleefd heeft, eigenaresse van een kledingwinkeltje was en daar samenwoonde met de rijke, Griekse verschijning aan de muur.

Ook met de humor zit het wel goed, zegt Selma. “Laatst had ze haar haren opgestoken en toen ik hierover een compliment gaf, antwoordde ze dat ik haar eens moest zien als ze make-up droeg!”

Gezondheid
Buiten de gezelligheid om, vindt Selma de gezondheid van de dame ook heel belangrijk en neemt ze verantwoording wanneer dit nodig is. “Als ik het vermoeden heb dat hulp op zijn plek is, stap ik naar Humanitas en vraag ik of ze op bijzonderheden willen letten.”

Als ik het vermoeden heb dat hulp op zijn plek is, stap ik naar Humanitas en vraag ik of ze op bijzonderheden willen letten.

In de toekomst hebben Selma en haar maatje nog een borrelmiddag op de planning staan. De dame is gek op lekkere borrels en vertelde dat ze graag een keer met Selma wil borrelen, waarop Selma lachend zei:  “Be my girl! Ik haal een lekkere Gin, regel jij de tonic?”

Digitaal voorlezen
Daarnaast heeft Selma het voorlezen aan verstandelijk gehandicapte jongeren voor bibliotheek aan den IJssel ook weer opgepakt, maar dan digitaal. “Het is weliswaar lastiger om de aandacht erbij te houden omdat ik de interactie echt mis. Ik heb nu één keer digitaal voorgelezen en gelukkig kreeg ik veel complimenten!” Vertelt Selma, die nu met plezier beide activiteiten verricht.

Het leuke aan vrijwilligerswerk is dat je zoveel meer ontvangt dan dat je geeft.

Wie goed doet, goed ontmoet!
“Het leuke aan vrijwilligerswerk is dat je zoveel meer ontvangt dan dat je geeft. Je krijgt goede trainingen zodat je goed kunt inspelen op iedere situatie. Ook heb ik een bijeenkomst gevolgd over de sociale kaart.” Vrijwilligerswerk is iets dat Selma iedereen aanraadt: “Je kunt iets voor een ander betekenen. Het neemt relatief weinig tijd in beslag en je krijgt er veel voor terug: zo ben ik nu gevaccineerd tegen het coronavirus, heb ik een voldaan gevoel, een kerstpakket mogen ontvangen én ben ik gratis lid van de bieb.”

Zo zie je maar weer: wie goed doet, goed ontmoet!

Oude dame doet lippenbalsem op