Gouden schat in slooppand

Drie medewerkers van een sloopbedrijf deden afgelopen week in Pont-Aven een geweldige ontdekking. Bij de sloop van een leegstaand pand ontdekten ze een voorwerp dat veel weg had van een granaat. Het bleek om iets anders te gaan.

Leopold 2 Gouden muntZe zagen dat het niet om een granaat ging en besloten het te schudden. “Een rammelend geluid kwam uit het voorwerp”,zegt Laurent Le Bihan, co-manager van het bedrijf Bat’isol in Quimperlé, het bedrijf van de drie medewerkers die de ontdekking deden. Toen ze het voorwerp openden ontdekten ze 600 Belgische gouden munten, gedateerd 1870, met de beeltenis van Leopold II.

Nikkelen muntjes

Onmiddellijk waarschuwen de werknemers hun baas, de eigenaar van het huis en de gendarmerie, die ter plaatse kwam om de vondst te verzegelen. “Het waren kleine stukjes, ongeveer de grootte van een munt van 20 cent, maar minder dik, meldt Laurent Le Bihan. Ik had er een in mijn hand en het leek op een soort nikkel. De eigenaar was niet verrast, zijn grootvader was een verzamelaar, zo schrijft de krant Ouest France.

50% voor de vinder

In dergelijke omstandigheden moet de ontdekking aan de burgemeester worden gemeld en vervolgens kan de staat verzoeken dat deze beschikbaar wordt gemaakt voor analyse en inventaris. De schat wordt vervolgens overgedragen aan de eigenaar, dat wil zeggen, 50% aan de persoon die het heeft ontdekt en 50% aan de persoon die eigenaar is van het land waar de ontdekking is gedaan.

Geen commentaar

In Pont-Aven wilden noch de gendarmes, noch de burgemeester communiceren over de vonds. Ze proberen te vermijden dat er te veel aandacht aan wordt geschonken. Dit soort munten worden geschat op enkele honderden euro’s. Het bedrag van de schat kan meer dan honderdduizend euro bedragen.


View Larger Map

Facebook antwoorden