Grootste daling huizenprijzen ooit

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

Al tijden schrijven we dat de huizenprijzen stijgen, dat het voor starters onbetaalbaar is een koopwoning te financieren, dat er extreem hoge prijzen worden gevraagd voor bijzonder kleine woonruimtes en ga zo maar door. Maar nu lijkt er dan eindelijk goed nieuws te zijn voor woningzoekenden: de vraagprijzen voor koopwoningen dalen. Het afgelopen kwartaal zijn de prijzen maar liefst 5.8% gedaald. Dat is de grootste daling ooit gemeten.

Huizen worden opnieuw geplaatst op Funda

De verhalen waren standaard aan het worden. Een huis staat een dag te koop en er waren al 20 kijkers. Je kon de woning een kwartiertje bezichtigen en moest dan weer vertrekken en een bod uitbrengen. En het bod kon maar beter vele malen (duizenden euro’s) hoger zijn dan de vraagprijs, anders maakte je geen kans.

Maar nu lijken dingen te veranderen. Huizen die langer op Funda blijven staan, worden er vanaf gehaald en er opnieuw opgezet met een lagere vraagprijs. En dat gebeurt vaker dan je denkt. Daar is niets slechts aan. Maar het is wel handig om te weten of de woning echt wel zo gewild is als men doet vermoeden.

Tip: wil je weten of een woning in waarde gedaald is of opnieuw geplaatst? Check dan deze handige extensie voor Firefox en Chrome browsers.

Woningprijs: nog maar 2% stijging i.p.v. 20%

In juli waren koopwoningen gemiddeld nog 14,5% duurder dan een jaar eerder. Op jaarbasis is er nog een stijging waar te nemen van 2%, maar de kans is groot dat ook die nihil wordt. En dat is opmerkelijk omdat voorheen de stijging zelfs jaarlijks tot 20% opliep.

80% meer woningaanbod

De gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning was € 425.000, tegen € 451.000 in het tweede kwartaal. Er is nu 80% meer woningaanbod en dus veel meer keuze. Dat klinkt natuurlijk lekker. Wel teleurstellend zijn de oorzaken van de dalingen: een energiecrisis, gestegen hypotheekrente, inflatie en de oorlog in Oekraïne.