Grootste prijsstijging koopwoningen in 7 jaar

Bestaande koopwoningen waren in september 3,5 procent duurder dan in september 2014. De prijsstijging ging daarmee vorige maand het snelste omhoog sinds april 2008.

Sinds juni 2013 is sprake van een licht stijgende trend van de woningprijzen. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. De woningprijzen bereikten in juni 2013 een dieptepunt en gaan sindsdien weer omhoog. Koopwoningen zijn daardoor nu in doorsnee 6,6 procent duurder dan in juni 2013.

Afgelopen kwartaal stegen de woningprijzen het hardst in Amsterdam, meldt het CBS. In de hoofdstad werden huizen bijna 10 procent duurder ten opzichte van het derde kwartaal van 2014. Ook in de andere drie grote steden (Rotterdam, Den Haag en Utrecht) en in elf provincies lagen de prijzen van bestaande koopwoningen hoger dan een jaar eerder. Alleen in Zeeland gingen de prijzen licht omlaag.

Net als in de voorgaande vijf kwartalen werden alle woningtypen duurder. Met ruim 4 procent was de prijsstijging het grootst bij appartementen en hoekwoningen. Vrijstaande woningen stegen het minst in prijs.

Bron: CBS/Kadaster