Help! Red je planten tijdens het warme weer!

Het is al weken ontzettend warm in Nederland. Ondanks het feit dat wij mensen het liefst aan het water liggen met deze tropische temperaturen, hebben de planten in huis toch liever ietwat andere omstandigheden. En laat jij nou net de verantwoordelijkheid hebben genomen over de planten van de buren, nu ze op vakantie zijn……

Het groen in én rondom het huis houdt niet zo van hoge temperaturen, bladeren gaan snel hangen en je ziet je planten en bloemen er maar futloos bijstaan. Natuurlijk wil je de planten niet laten verwelken, maar wat kun je nou het beste doen voor optimale voeding? Bodemvoeding en water! Simple as that. Oké, misschien niet zó simpel. Maar we zullen het je uitleggen…

Wateren

Belangrijk bij het verzorgen van een plant is: ‘overwater’ de plant niet! Wanneer je een plant teveel water geeft, gaan de wortels rotten. Je kunt zelf eenvoudig meten of een plant meer water nodig heeft door een vingerkootje in de aarde te steken. Je merkt vanzelf of de aarde vochtig genoeg is. Heb jij je plant teveel water gegeven? Geen nood aan de man! Geef de plant nieuwe aarde en het probleem is opgelost. Je kunt planten ook onderdompelen in een emmer water, maar een gietertje werkt prima!

Ken je plant

huisplanten

Natuurlijk verwachten we niet dat je uren tegen je plant gaat praten om deze te leren kennen, die gesprekken zullen erg saai zijn… 😉 Maar iedere plant heeft een eigen ‘karakter’. Sommige planten verliezen na één druppel teveel water al gelijk blaadjes terwijl de andere plant juist weer veel water nodig heeft. Water is natuurlijk niet het enige dat je plantjes nodig hebben om de warmte te overleven, ook de plek waar een plant staat bepaald hoe de plant groeit. De ene plant heeft meer licht nodig dan de andere. In ieder geval houdt geen enkele huisplant ervan om vol in de warme zon te staan.

Gazon

Het groen aan huis houdt van levende micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en gisten. Heb jij een mooi gazon in de tuin? Je houdt dit het beste bij door het gras op vijf centimeter lengte te maaien. Dit is de ideale lengte om gras mooi groen te houden. Onderin het gras zitten namelijk minder ‘suikers’ om het gezond te houden. Wanneer je dit te kort maait en er schijnt volle zon op, zal het gras geel wegtrekken.

Je gazon wateren? Regenwater is de beste voeding en het wateren van je gazon kun je het beste in de avond doen. Waarom? Een waterdruppel werkt als een vergrootglas en kan zo gaatjes branden in het blad. Weer iets geleerd!

Verzorg jij de planten van de buren als ze op vakantie zijn? Geen stress, negen van de tien mensen laten het stokje met informatie van de kweker staan. Daarnaast is het internet je beste vriend en bestaan er talloze apps met verzorgingstips, zodat iedereen zijn of haar planten in leven kan houden!

plantjes wateren