Herbestemming Rijks HBS in Brielle dichterbij

Sinds 2012 heeft leegstandbeheerder Interveste de tijdelijke herbestemming op zich genomen van het leeggekomen schoolpand van de Rijks HBS in Brielle. De klaslokalen van de school werden zo woonruimtes voor een tiental bewoners. Gisteren werd door Wethouder A.A. Schoon en directeur M.H. Schipper van VolkerWessels Vastgoed de intentieverklaring ondertekend die het startsein geeft voor de definitieve herbestemming.

De ondertekening ging gepaard met een feestelijk ingestoken ceremonie waarbij ook de huidige Interveste bewoners getrakteerd werden op gebak. Zij zorgen er immers al jarenlang voor dat het terrein leefbaar blijft en zowel de buurtbewoners als de afgevaardigden van Gemeente Brielle steken dan ook niet onder stoelen of banken dat ze daar bijzonder dankbaar voor zijn.

Openingsceremonie

Wethouder André Schoon opende de ochtend door een stukje geschiedenis van terrein en gebouw te vertellen. In 1876 werd het alom geprezen Brielse gymnasium opgeheven. Een klap voor de bewoners van Brielle. Er moest iets anders komen zo vond de raad. In een geheime vergadering werd besloten dat er een verzoek ingediend zou worden bij de regering om goedkeuring te krijgen tot het stichten van een Rijks Hogere Burgerschool. De gemeente zou het gebouw zelf betalen met 5000 guldens. De eerste Rijks HBS werd een feit.

Verhuizing naar de Jan Matthijssenlaan

Getuigschrift-Rijks-HBS-1927
Getuigschrift Rijks HBS 1927

In 1916 werd de school overgenomen door het Rijk en zou al snel te klein worden. In 1922 werd het nieuwe gebouw aan de Jan Matthijssenlaan in gebruik genomen. Mooi is het getuigschrift die de wethouder hierna toont van een van zijn familieleden die in 1927 afstudeerde in 1927.

Herbestemming wordt een feit

Negentig jaar was het pand het onderkomen van vele scholieren en studenten. En nu, na 93 jaar liggen er nieuwe plannen op tafel. Het statige pand met de prachtige entree zal blijven bestaan, maar zal een moderne aanbouw krijgen waardoor er vele appartementen gerealiseerd kunnen worden. Joris Molenaar van Molenaar & Co, het architectenbureau licht de plannen toe aan de hand van enkele kleurrijke illustraties (zie Youtube filmpje).

Gemeente Brielle, Interveste en VolkerWessels zullen gezamenlijk het traject ingaan die uiteindelijk leidt tot de herbestemming van de huidige school. Tot die tijd zullen de bewoners van Interveste het pand en de omgeving blijven bewaken en blijft de leefbaarheid gewaarborgd.