Herenhuis zoekt antikraak huiswacht

Gelegen op de Waaldijk, met een prachtig uitzicht over de uiterwaarden en aan de andere kant uitzicht over Beneden-Leeuwen ligt het voormalig pastorie- en burgermeestershuis. Tot voor kort fungeerde het als opvang voor verslaafden.

In 1868 werd de eerste steen gelegd van de monumentale hoofdwoning. Grote witte stenen omlijsten het gebouw waardoor het een statige uitstraling krijgt. Zoals het hoort bij een oud herenhuis zijn de kamers zeer hoog en de gangen die de kamers verbinden geven zo een nog ruimtelijker beeld. Tot voor kort diende het huis als “Het Buitencentrum” van de Piet Roordakliniek. Deze kliniek heeft als doel criminele verslaafden en veelplegers te behandelen in plaats van te straffen. De eerste periode van behandeling werd voornamelijk doorgebracht in een gesloten locatie in Apeldoorn. Antikraak Beneden Leeuwen Herenhuis 3De opvang in Beneden-Leeuwen had meer een open karakter en deze locatie werd dan ook gebruikt als tweede fase in het behandeltraject. Er werden hier allerlei mogelijkheden benut om verslaafden te resocialiseren zodat ze uiteindelijk terug de maatschappij in konden. Er werd zo onder meer van ze verwacht zorg te dragen voor de schapen en kippen. De schapenstal op het naastgelegen terrein herinnert hier nog aan.

De bewoners bakten hun eigen brood en maakten zelf kaas. In een later stadium kwamen er ook arbeidsintensievere opdrachten bij, zoals metaal- of houtbewerking. Ook werden tuin- en onderhoudsprojecten gestart en begeleid. Een belangrijk voordeel van deze locatie voor de verslaafden: de gehele omgeving straalt rust uit. Zelfs als je niet gewend bent aan de natuur en rust, zal je al snel overstag gaan als je een wandeling maakt langs de dijk.

Te mooi om niet bewoond te zijn

Maar, de eisen werden strenger en het monumentale pand voldeed niet langer aan de moderne maatstaven van de maatschappij.  Het zou dusdanig moeten worden verbouwd dat de kosten niet opwogen tegen een verhuizing naar een ander pand. Het einde van een tijdperk.

Facebook antwoorden