Het gedicht van Utrecht

Op 2 juni 2012 werd de eerste steen gelegd die De letters van Utrecht moeten gaan vormen, een kunstwerk in de vorm van een gedicht gemaakt door en voor de Utrechters.

Elke week wordt er slechts een letter van het Utrechtse gedicht vrijgegeven. De letter wordt in een steen uitgehouwen en geplaatst in het centrum van Utrecht. Alle letters samen vormen een gedicht. Elke week wordt er een letter vrijgegeven van het gedicht dus het is nog net duidelijk welk woord er volgende maand verschijnt.

Een letter per week, een letter per steen

In 2012 werden met terugwerkende kracht de eerste 648 letters geplaatst zodat het lijkt alsof er vanaf 2000 letters neergelegd werden. De burgemeester van Utrecht – Aleid Wolfsen – bracht een bod uit op letter 649 en plaatste deze ook.
De Letters van Utrecht
Elke inwoner van Utrecht kan bieden op een letter en zijn naam aan de steen verbinden waarin deze letter wordt gegraveerd. Dit geldt ook voor toekomstige letters waarvan je nog niet weet om welke letter het gaat. Een deel van de opbrengsten gaat naar allerlei lokale doelen.

Het gedicht (tot zover)

Je zult ergens moeten beginnen om het verleden een plaats te geven, het heden doet er steeds minder toe. Hoe verder je bent, hoe beter. Ga maar door nu,
laat je sporen na. Vergeet de flits waarin je mag bestaan, de wereld is je stratenplan. Was er een tijd dat je een ander was: die ging voorbij.
Je bent die ander al. Je bent, zoals je weet, van dit verhaal de spil. Dit is de eeuwigheid. Die duurt. Die heeft de tijd. Ga daarom op in je verhaal en zwelg. Vertel.
Vertel ons wie je bent met elke stap. In ons verhaal verdwijnen wij vanzelf, en enkel jij blijft over op den duur. Jij en deze letters, die uit steen gehouwen zijn. Zoals de letters op ons graf.
De barsten in de Dom. Naar de hemel opgestoken als een wijsvinger, om de schuldigen aan te duiden en meer tijd te eisen. Zodat we weer rechtop kunnen gaan, als mensen langs de Gracht.
Die naar hun voeten staren. Kijk omhoog! Zie Utrechts kerken uitsteken boven het maaiveld. Hef de handen, smeek met de torens om dit voorrecht: te zijn, nu te zijn. Het is mooi weer. Letters
Staar maar verder. Het leven is getuige va…

Tsja…en meer is er nog niet. Aankomende zaterdag zien we de volgende letter verschijnen.