Hoe je jouw woonkamer optisch groter laat lijken!

In een kleine kamer kan het soms moeilijk zijn om een ruimtelijk gevoel te behouden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een kleine kamer optisch groter te laten lijken. We hebben 9 tips voor je opgesomd waar jij mee aan de slag kunt!

Of je nu op zoek bent naar een manier om je kleine slaapkamer visueel te vergroten of de woonkamer wat ruimtelijker te maken, deze tips zullen je helpen om meer ruimte te creëren in elke kleine kamer!

 1. Gebruik verticale lijnen en elementen om de hoogte van de ruimte te benadrukken. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van hoge boekenkasten, verticale strepen op de muur of lange gordijnen. Dit kun je ook doen door het gebruik van lange kussens, schilderijen of planten.

  verticale elementen
  Door het gebruik verticale elementen creëer je een optisch grotere ruimte.
 2. Gebruik lichtere kleuren voor grotere oppervlaktes, zoals de muren en het plafond. Donkere kleuren absorberen licht en maken ruimtes vaak kleiner ogen.
   
 3. Gebruik spiegelelementen om de ruimte visueel te vergroten. Dit kan door het toevoegen van een spiegel aan een muur of het gebruik van glas- of spiegelmeubels.
   
 4. Gebruik functionele meubels met opbergruimte. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een bank met opbergruimte of een bed met opberglades. Zo heb je extra opbergruimte zonder dat het voor het oog rommelig wordt.
   
 5. Door het gebruik van meubels met pootjes of open onderstellen maak je ruimtes luchtiger, wat weer zorgt voor een ruimtelijk gevoel! Dit is ideaal wanneer je in een appartement woont en de keuken en woonkamer in één ruimte zitten. 

  Meubels op pootjes
  Meubels met pootjes laten een kleine ruimte ook al optisch, groter ogen.
 6. Wanneer je accessoires in huis toevoegt, kies dan voor grotere, enkele objecten. Wanneer je bijvoorbeeld drie verschillende objecten bij elkaar zet in een compleet andere stijl, kan dit al snel rommeliger ogen.
   
 7. Dit punt sluit aan op de vorige tip. Gebruik woonaccessoires en decoratie om de ruimte te accentueren, in plaats van te overladen. Dit geeft de ruimte een fijne uitstraling zonder dat het te druk wordt.
   
 8. Gebruik meubels die niet te groot zijn voor de ruimte. Dit zorgt ervoor dat de ruimte niet ‘overweldigd’ wordt door meubels en er ruimte overblijft om te bewegen. Kleine ruimtes zien er al snel ‘vol’ uit. Het is dus belangrijk om de ruimtes goed op te meten en op basis van deze afmetingen te zoeken naar geschikte meubels die bij jouw interieur passen.
   
 9. Zorg ervoor dat de ramen en deuren vrij zijn van zware gordijnen of overbodige accessoires, zodat het licht goed naar binnen kan. Ook dit zorgt ervoor dat je woning optisch groter oogt.  

 

Of te wel, door gebruik te maken van lichtere kleuren, spiegelelementen, functionele meubels en verticale lijnen, laat je een kleine kamer optisch groter lijken. Door slim te combineren en te minimaliseren, transformeer je een kleinere kamer in een ruimtelijke, aangename ruimte.