Houten kronkels in een school

Wat begon als een houtbewerkingsproject, eindigde als een artistieke uitlating voor kunstenaar Anton Suurland. Met zijn houten, handgemaakte kunstwerken wordt hij uitgenodigd voor kunstbeurzen door heel Nederland.

Anton woont in een door Interveste beheerd schoolgebouw in Heerlen. De 64-jarige kunstenaar is opgegroeid in Rotterdam en heeft een technische opleiding bouwkunde, jachtbouw en meubelmaken gevolgd. Na zijn opleiding heeft hij vele jaren in de restauratie van vakwerkbouw in Zuid- en Belgisch Limburg gewerkt. Vakwerkbouw is een bouwmethode van eiken balken opgevuld met takkenvlechtwerk en afgesmeerd met leem.

Vakwerk - Postkantoor De Steeg
vakwerkconstructie

Kunstenaarsfamilie

Anton bleef echter niet voor altijd in de bouw werken. “Op een dag wilde ik een model van een skatebaan maken uit het hout wat over bleef na het zagen van een tafelblad”, vertelt Anton. “Dit liep aardig uit de hand en zo kwam ik aan de inspiratie om er kunst van te maken.” Als je de werken van Anton bekijkt, is goed te begrijpen hoe zijn verhaal hier op aansluit. De kronkelende figuren zijn handgemaakt van hout.

 

De kunstwerken worden tentoongesteld binnen de school.

 

Anton beaamt: “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, luidt het gezegde toch? Ik kom uit een kunstenaarsfamilie dus de kunst past wel bij mij. Op het moment ben ik ook bezig met andere kunst die wat industrieler is. Het betekent dat er minder kleuren inzitten en de materialen bestaan uit draadeinden en dergelijke. Deze kunstvorm wordt ook wel ‘constructivisme’ genoemd.” Met zijn kunstwerken heeft Anton deelgenomen aan de Annual Dutch Art Fair  in Amsterdam en de Europe Art Fair in Rotterdam van dit jaar. In 2016 zal hij deel uit maken van de 1e Rotterdam International Art Fair.

 

Enkele kunstwerken van Anton.

Van burcht naar schoolgebouw

Op de vraag of Anton in het schoolgebouw goed kan werken aan zijn kunst reageert hij positief: “Voordat ik in Heerlen ging wonen ben ik beheerder geweest van de burcht Hermannstein in midden Duitsland. in de burcht had ik zeer veel ruimte om aan creatief te werken, maar hier in het schoolpand kan ik ook prima mijn gang gaan. Ik heb een grote ruimte waar ik de vrijheid heb om alles in te richten zoals ik het wil.” Anton maakt gebruik van schuur-, zaag- en allerlei andere machines. “Sommige onderdelen voor deze apparaten moet ik zelf maken, simpelweg omdat ze niet bestaan.”

Lokale kunst

“Ik ben van plan om een expositiezaal op te zetten in het schoolpand”, vertelt Anton trots. “Hier wil ik mijn kunst tentoonstellen en samen met de gemeente ervoor zorgen dat er meer aandacht komt voor de lokale kunstenaars. Als er een galeriehouder benoemd wordt, kan ik de kunstwerken overzichtelijk en representatief opstellen.”