Hugo de Jonge: Woningcorporaties moeten huren voor laagste inkomens verlagen

Hugo de Jonge heeft vandaag in overeenstemming met de Woonbond, gemeentes en woningcorporaties de afspraak gemaakt dat de aankomende drie jaar de huren voor de laagste inkomens omlaag moeten. Daarnaast moeten ruim 675.000 huizen worden verduurzaamd en moeten er twee keer zoveel sociale huurwoningen worden gebouwd.

Infrogmation of New Orleans, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Ook wordt er 1,5 miljard uitgetrokken om woningen op te knappen in de strijd tegen vocht- en schimmelplekken. Vorig jaar concludeerde RTL Nieuws nog dat er van de 2 miljoen sociale huurwoningen in Nederland zeker 80.000 matig tot zeer slecht onderhouden zijn.

Je kunt je afvragen waar al het geld vandaan moet komen. Dit heeft te maken met de verhuurdersheffing die in 2013 werd ingevoerd. Deze wordt per 1 januari afgeschaft waardoor er dus veel meer geïnvesteerd kan worden.

50.000 middenhuurwoningen erbij

Woningcorporaties bouwen momenteel zo’n 15.000 huurwoningen, dat moeten er dus 30.000 worden. Ook is afgesproken dat er 50.000 woningen worden gebouwd waar bewoners tussen de 850 en 1000 euro per maand voor betalen: middenhuurwoningen. En die moeten al voor 2024 gebouwd zijn.

Huurverlaging voor doelgroepen met laagste inkomens

Een half miljoen huishoudens moeten gaan profiteren van het feit dat er eenmalige huurverlaging komt van 550 euro. Ze zullen volgens het AD ongeveer 57 euro per maand minder gaan betalen.

Nationale Prestatieafspraken

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

De Nationale Prestatieafspraken worden voor het eerst opgesteld. Minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stelt ze vast in overleg met Aedes (de koepelvereniging van de woningcorporaties), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het Interprovinciaal Overleg en de Woonbond.

Groot tekort aan woonruimtes

Wij hopen van harte dat dit alles het tij zal gaan keren waardoor mensen weer eerlijk de kans hebben op woonruimtes. Want er is zoals we van de week nog schreven een groot tekort aan betaalbare woonruimtes. Tussen nu en 2031 is er in elk geval voor  nieuwbouw, huurverlaging, verduurzaming en woningverbetering een bedrag van bijna 120 miljard euro beschikbaar.