Huis te koop voor 1 euro in coronavrij dorp

Het stond even stil met de vele aanbiedingen in Italië en Spanje, maar nu de grenzen weer open gaan grijpen de dorpjes in het zuiden van Europa weer de kans om hun huizen te koop te zetten. En dit dorp biedt het aan met een speciale slogan: “Huis te koop voor 1 euro in Covid-19 vrij dorp!”.

Cinquefrondi biedt huizen voor 1 euro aan

Het dorpje waar de huizen te koop staan heet Cinquefrondi en ligt in de voet van Italië. Cinquefrondi telt zo’n 6500 inwoners. Nu het grootste coronagevaar even lijkt geweken komt het dorp direct in actie. Het doel is, net als andere bestemmingen die vergelijkbare aanbiedingen doen, om een ​​ontvolkingstrend te keren die wordt veroorzaakt door jongere mensen die op zoek gaan naar werk in andere delen van het land. Burgemeester Michele Conia neemt die taak serieus en heeft dit project een ​​codenaam heeft gegeven: ‘Operation Beauty’.

‘Operation Beauty’

“Het vinden van nieuwe eigenaren voor de vele verlaten huizen die we hebben, is een belangrijk onderdeel van Operation Beauty die ik heb gelanceerd om aangetaste, verloren delen van de stad te herstellen”, vertelt Conia aan CNN. Het dorp wordt omringd door een prachtige natuur, maar daarvoor blijven de mensen hier niet wonen. Ze hebben geld nodig om in hun onderhoud te voorzien en dat is lastig blijkbaar in deze regio. Daarom verlaten ze hun huizen en deze komen dan leeg te staan.

Cinquefrondi – voor een euro een huis kopen – foto: Tullio Pronesti

Laagste risico Corona van Italië

Toch hoef je niet urenlang te reizen om naar de Middellandse Zee te reizen. Die ligt op minder dan een half uur rijden, net zoals de Ionische Zee die aan de andere kant grenst aan Griekenland. Of het aan die gezonde lucht van de zeeën komt of door de ligging in de bergen is niet zeker, maar in de regio is het risico op coronabesmetting het laagste van heel Italië, zo bleek de afgelopen maanden.

Cinquefrondi – voor een euro een huis kopen – foto: Tullio Pronesti

Huis kopen zonder aanbetaling

Een huis kopen in Cinquefrondi? Dan hoef je geen aanbetaling te doen van duizenden euro’s zoals bij veel dorpen wel het geval is. Je betaalt hier slechts 250 euro per jaar tot de renovatie afgerond is. Wel staat er een boete op als je binnen drie jaar het huis niet gerenoveerd hebt. Dus een beetje gas geven is op zijn plaats. Maar ja. Dan woon je wel heerlijk als een god in Fran… Italië!

Cinquefrondi – voor een euro een huis kopen – foto: Tullio Pronesti