Huis van Poetin gekraakt

In het Franse Biarritz hebben activisten een van de huizen uit de kring van de familie Poetin gekraakt. Op YouTube zijn filmpjes opgedoken van een man die met de Oekraïense vlag op het balkon zwaait.

Pierre Haffner – Facebook

Het pand dat miljoenen waard zou zijn had geen extra bewaking of beveiliging. De Franse politie heeft daarop een activist opgepakt genaamd Pierre Haffner, zo vertelt hij zelf op Facebook. Hij wilde het pand openstellen voor Oekraïense vluchtelingen, zo vertelt hij aan de onafhankelijke Russische krant The insider. Deze krant opereert tegenwoordig vanuit buiten Rusland omdat ze te kritisch zouden zijn naar het regime in Rusland. Ze zijn gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek hetgeen betekent dat ze onderwerpen tot in de diepte uitzoeken om te kijken wat er écht waar is. Ze worden gezien als echte feitencheckers.

Meerdere panden van de Poetins

Het is niet het enige dure pand van de familie in die badplaats. Zo heeft ook de ex-vrouw van Poetin (Ljoedmila Poetin) er een optrekje gekocht in 2016. Toen was ze inmiddels wel gescheiden van Poetin. De toegangspoort van dat pand is nu voorzien van graffiti waarop de Oekraïense kleuren te zien zijn met de woorden “Fuck Putin” zo is te lezen op meerdere websites.

De Oekraïense vlag wordt gezwaaid vanaf het balkon

Onder een van de YouTube filmpjes die bij Russia Today zijn geplaatst zijn meerdere commentaren te lezen zoals (vrij vertaald):
“De echte daden van goede gewone mensen! Eer aan Oekraïne!!!” en “Als burger van Rusland sta ik volledig achter! Dit is heel cool en juist om te doen.” Uiteraard is niet duidelijk of het hier om echte burgers van Rusland gaat.

Interveste  Huis van de Poetins gekraakt

Dochters van Poetin

Het pand wat gekraakt is staat sinds 2012 op naam van Kirill Shamalov. Deze rijke Rus was getrouwd met Poetins jongste dochter Yekaterina. Daarvoor was de villa in handen van Gennady Timchenko, oliemagnaat en een goede vriend van Poetin. De andere dochter van Poetin was jarenlang bewoner van een appartement in Voorschoten. Ze schijnt na de ramp met vlucht MH17 Nederland ontvlucht te zijn met haar man, de Nederlandse zakenman Jorrit Faassen. Overigens is nergens duidelijk dat ze echt getrouwd zijn. Faassen ontkent dat hij getrouwd is met de dochter van Poetin en ook het Kremlin ontkent dit volgens Follow The Money (FTM). Faassen kwam afgelopen week in het nieuws omdat hij een braakliggend stuk grond had aangeschaft in Duivendrecht, vermoedelijk om op te bouwen. Momenteel staat er enkel een Oekraïense vlag op het terrein en heeft de gemeente besloten dat er niets gebouwd mag worden door Faassen.

Beslag op Vastgoed

Zelfs als alle tientallen (honderden?) woningen van de Poetins gekraakt worden zal het tekort aan opvang voor Oekraïners groter worden. De voorzitter van het veiligheidsberaad heeft zelfs al aangekondigd dat er zelfs beslag gelegd kan gaan worden op vastgoed als er een tekort komt voor opvang van vluchtelingen. Het zou dan gaan om meer dan 100.000 vluchtelingen.

Ook in Londen

Ook in het centrum van Londen werd een pand kortstondig bezet door anti-Russische demonstranten. Het zou van een van de oligarchen zijn die getroffen worden door de sancties die zijn opgelegd aan Rusland. Een woordvoerder van deze oligarch en Russische miljardair Oleg Deripaska heeft woedend uitgehaald naar de Britse autoriteiten. Ze houden de Britten verantwoordelijk voor de minachting van wetten en orde. Deripaska zou goed zijn voor een vermogen van 3,5 miljard euro.