Huizenprijs in negen jaar verdubbeld, maar stijgt nu minder snel

Een koophuis in juli 2022 is 99% duurder dan een soortgelijk huis in juni 2013, zo blijkt uit onderzoek van statistiekbureau CBS. Maar de enorme stijging lijkt nu iets af te nemen.

Tekort aan woningen

Uiteraard speelt het tekort op de woningmarkt een grote rol waardoor de prijzen zo snel zijn gestegen. Ook is het makkelijker gemaakt om de financieringen rondom de koop van een woning mogelijk te maken. Lage rentes op spaargeld en obligaties zorgden er tevens voor dat investeerders eerder voor vastgoed kozen.

Minder grote stijging

Maar nu lijkt er eindelijk iets meer rust te komen. Hoewel er nog steeds sprake is van een flinke stijging lijkt het nu wat af te nemen. In juni betaalde je nog 16,6% meer voor een woning dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juli is dat uitgekomen op 14,5%.

Verhoging hypotheekrente, duurdere prijzen

Navraag leert dat de verhoging van de hypotheekrente daar waarschijnlijk bij meespeelt. Ook zijn er momenteel veel onzekerheden in de markt zoals de oorlog in Oekraïne, en de daarmee gestegen prijzen in het algemeen. De gasprijzen en gewone boodschappen vallen momenteel dusdanig hoger uit dat menig mens even goed nadenkt over elke cent die er wordt uitgegeven.

Makelaarsorganisatie NVM constateerde al dat het aantal huizen dat te koop staat in Nederland de laatste maanden flink is toegenomen. Het woningaanbod lijkt dus weer wat toe te nemen.

woonruimtes en appartementen