Hulp voor Oekraïners in Nederland

De eerste Oekraïners die naar Nederland zijn gevlucht en verblijf nodig hebben, kunnen zich vanaf deze week melden in Amsterdam. Hier is een eerste verblijfslocatie ingericht voor 80 mensen uit Oekraïne. Het kabinet is onder andere in gesprek met de gemeenten Zaanstad, Haarlem, Den Haag, Ede en het ministerie van Defensie over opvang van Oekraïners. Andere gemeentes zijn inmiddels ook aan het bekijken wat ze kunnen doen om de Oekraïners in leegstaande panden te laten wonen of op te vangen in azc’s.

Ook legerplaats Harskamp, waar vorige zomer nog verzet tegen Afghaanse evacués uitbrak, wordt beoogd als opvanglocatie.

Drie opties voor opvang

De oorlogsvluchtelingen hebben drie opties om in Nederland te verblijven.

  1. Ze kunnen zich melden bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en officieel asiel aanvragen. Dan kunnen ze in een azc verblijven. Tot nu toe hebben zo’n 100 Oekraïners dat gedaan, zo weet de Telegraaf vandaag te melden.
  2. Zelf een verblijfplaats regelen. Denk hierbij aan het verblijven bij familie of in hotels of vakantieparken. Ze kunnen dan 90 dagen visumvrij in Nederland verblijven.
  3. De derde optie is het melden bij een gemeente. In de meeste gevallen is er dan geen sprake van eigen vermogen of bekenden bij wie ze kunnen blijven én ze willen niet permanent in Nederland blijven.

De verblijfplaats in Amsterdam is dus geregeld voor Oekraïners die voor optie drie hebben gekozen. Hoewel er bijzonder veel mensen al op de vlucht zijn geslagen vanwege het oorlogsgeweld zijn er tot op heden maar zes mensen die zich hiervoor hebben aangemeld. Dit heeft uiteraard te maken met het feit dat dit nieuw is en de vluchtelingen maar een doel hebben de eerste dagen: een veilig onderkomen zoeken. Hoe en waar het officieel kan komt later pas aan de orde.

Hoeveel vluchtelingen?

Over het algemeen willen vluchtelingen helemaal niet weg uit hun eigen land. Want naast je huis en haard achterlaten is het veel erger dat je ook je familie en vrienden achterlaat. Meestal kiezen ze er dus voor om zo dicht mogelijk bij het eigen land te blijven. Het doorreizen gebeurt pas op een later moment of omdat er goede redenen zijn om verder te gaan (zoals familie of vrienden in Nederland). Maar feit is dat men verwacht dat er 3 tot 5 miljoen Oekraïners zullen gaan vluchten. Een enorm aantal gedupeerden dus die bijvoorbeeld een land als Polen niet alleen kan opvangen.

En als ze hier zijn..wat dan?

Mensen willen altijd het gevoel hebben dat ze iets kunnen bijdragen. Ook oorlogsvluchtelingen willen het liefst zo snel mogelijk aan de slag om zich nuttig te maken of simpelweg om weer een salaris te verdienen. Het is geheel afhankelijk van de beroepsgroep of ze dat ook mogen doen. Brussel is nu bezig met een noodverordening voor Oekraïense vluchtelingen om een tijdelijke beschermingsstatus te regelen. Vluchtelingen krijgen dankzij de speciale status in Nederland en alle andere EU-landen dan recht op toegang tot huisvesting, uitkeringen, onderwijs en zorg. Ze kunnen hiermee ook direct gaan werken in Nederland.

[Update] De regel is inmiddels goedgekeurd en Okraïners kunnen nuzonder problemen Europa in.

Leegstand en opvang voor Oekraïense vluchtelingen

Het is nog onduidelijk of de huidige leegstand in Nederland geschikt is voor de vluchtelingenstroom. Toch zijn gemeentes en leegstandbeheerders als Interveste hierover aan het nadenken omdat ook wij vinden dat we allemaal een steentje moeten bijdragen om het leed voor deze mensen te verzachten. Of er daadwerkelijk panden gereserveerd gaan worden is nog niet zeker.

Interveste  Rutte over opvang Oekraïners in Nederland

Dat zal zeker afhankelijk zijn van de hoeveelheid aanmeldingen die bij gemeentes binnen gaan komen aankomende weken. Interveste houdt het nauwlettend in de gaten en we staan open voor gesprekken met opdrachtgevers om een handje te helpen.

Zelf helpen!

Het Rode Kruis heeft giro 555 opnieuw in het leven geroepen en Stichting Vluchteling giro 999. Je kunt ook geld doneren aan het UNHCR.

Wil je op een andere manier helpen? Je kunt ‘buddy’ worden en de vluchtelingen in Nederland helpen hun weg te vinden met taal, boodschappen, regeltjes etc. Ga hiervoor naar Vluchtelingenwerk Nederland.

Wil je spullen doneren? Hier is een handige Google kaart met alle locaties van inzamelpunten. Dat gaat van medicijnen tot powerbanks en kleding.

Ken je meer goede doelen? Laat het ons weten en we plaatsen ze hierbij.

RADIO 555

Maandag 7 maart doen alle radiozenders mee aan de landelijke actie Radio 555. Doel is zoveel mogelijk geld op te halen voor Oekraïne.  Radio555 is een samenwerking van NPO Radio 2, NPO 3FM, NPO Radio 5, Qmusic, 100%NL, Radio 538, Radio10, Radio Veronica, SLAM! en Sublime. Je hoort de gezamenlijke uitzending maandag 7 maart van 06:00 tot 21:00 uur. Voor elke plaat die wordt aangevraagd wordt geld gedoneerd aan het goede doel.