Huur nu een huis voor 1 euro per dag (in Italië)

Let op: Interveste is overgenomen door Gapph. Verwijzingen naar diensten en activiteiten van Interveste kunnen inmiddels zijn vervallen.

De dorpjes in Italië en Spanje worstelen er al jaren mee: leegloop. De jeugd vertrekt naar de grote steden omdat daar de banen te vinden zijn. Tijd om het tij te keren en jonge gezinnen terug te halen. Daarom nu te huur: een huis voor een euro per dag!

INHOUD:

– Huis huren voor een euro: addertjes?
– Leegloop van de dorpjes
– Pedemonte wil huizen opkopen
– Burgemeester: eerste woning aangekocht
– Voor jonge gezinnen

Huis huren voor een euro: addertjes?

Ok ok, het zal uiteraard weer een lokkertje zijn (wij kijken er ook zo naar). Wat zijn de addertjes? Wat moet je investeren dan? Hoe lang moet je dan blijven huren? Dat zijn de eerste vragen die naar voren komen. Wij gaan het proberen op een rij te zetten. Waarom? Gewoon, omdat wij nogal nieuwsgierig aangelegd zijn en dol op betaalbare woningen! Waarom wil het dorpje Pedemonte huizen verhuren voor één euro?

Een euro-huizen

Dat er huizen te koop staan voor een euro in Italië en Spanje verrast je wellicht niet. We schreven er immers al eerder over. De aanschafprijs is dan inderdaad vaak slechts een euro (of een soortgelijk laag bedrag), maar daar komen meestal kosten bij omdat je de woningen zal moeten renoveren om het bewoonbaar te krijgen. Reken dan op zo’n 30.000 tot 60.000 euro. Overigens ben je ook dan zelfs vele malen goedkoper uit, omdat je ook gebruikt kunt maken van subsidies als het je daadwerkelijk lukt het huis op te knappen en daar blijft wonen. Daar zit namelijk gelijk de oplossing van de dorpjes in: ze willen dat je er gedurende langere tijd blijft wonen om zo de leefbaarheid te vergroten. Hou er dus rekening mee dat je inkomsten moet kunnen genereren vanuit dat dorpje.

Leegloop van de dorpjes

Vrijwel alle dorpen die goedkope huizen aanbieden hebben te maken met leegloop van bewoners. Jongeren vertrekken naar stedelijke gebieden en ouderen zullen uiteindelijk komen te overlijden. Veel woonruimte vervalt na verloop van tijd en hebben te maken met groot achterstallig onderhoud. De gemeente en banken zijn vaak de eigenaar van het pand geworden. Zomaar de huizen renoveren en ze dan te koop zetten is een te hoge en onzekere investering voor deze partijen. Dan moet je naar alternatieven grijpen. En dan komen promoties en marketing aan bod. Zo ook in Pedemonte, Italië.

Huur een huis voor een euro in Pedemonte Italië

Pedemonte wil huizen opkopen

De meeste woningen die goedkoop worden aangeboden bevinden zich in het zuiden van Italië of bijvoorbeeld op Sardinië of Sicilië. Maar nu gaat het over woningen die op een uurtje of 12 rijden vanaf Nederland te vinden zijn, vlak naast het Gardameer, bij Trente. Daar vind je tussen de bergen het plaatsje Pedemonte. Aangezien er in de Trentino regio nogal wat Nederlanders op vakantie gaan, is het niet eens zo ondenkbaar daar wat meer vastigheid te zoeken.

Pedemonte bevindt zich in een fantastisch gebied tussen hoge bergen. (Blog gaat verder onder de foto).

© Matteo Ianeselli / Wikimedia Commons Uitzicht op Pedemonte Italië

Burgemeester: eerste woning aangekocht

In Pedemonte wonen slechts 700 inwoners. 20 jaar geleden waren het er nog 800. De burgemeester van het dorpje Roberto Carotta heeft fondsen aangeschreven om de woningen op te kopen en op te knappen. Buurgemeenten als Luserna en Canal San Bovo hebben al soortgelijke initiatieven opgestart. Er is nu een eerste woning opgekocht. Door verbouwingen in het pand moeten er dan 4 tot 5 appartementen worden gerealiseerd. Voor de aanschaf en verbouwingen zou inmiddels een budget zijn van € 650.000, zo schrijft de lokale krant. Dat lijkt genoeg om het project helemaal in gang te zetten.

Burgemeester Roberto Carotta wil huizen verhuren voor 1 euro per dag – Foto Studio Stella/Ciscato

Voor jonge gezinnen

De appartementen zijn bedoeld voor jonge gezinnen. Op die manier kan de school ook open blijven, zo is de gedachte. Rond januari en februari 2023 zou de verbouwing gestart zijn en aan het eind van dit jaar moeten de woonruimtes opgeleverd worden en klaar voor de verhuur. We houden dit verhaal uiteraard in de gaten, want als het een succes wordt zullen er waarschijnlijk meer huizen voor een euro verhuurd gaan worden.

Jonge gezinnen die meer willen weten, kunnen reageren via de website van gemeente Pedemonte.

Let op: Hoe graag we ook zouden willen, Interveste beheert deze woonruimtes niet. Je kunt aan ons hierover dus ook geen vragen stellen. Mochten we wel beschikbare woonruimte in Italië krijgen, dan vind je die altijd terug op onze website bij het aanbod.

Ga terug naar index