Huurmarktcijfers 2e kwartaal 2016

Er heerst een groot te kort aan vrije huurwoningen in het middensegment. Dat concluderen het NVM en VGL.nl gezamenlijk in een verslag van de huurmarktcijfers over het 2e kwartaal van 2016.

NVM en VGL.nl hebben een overzichtelijk filmpje gepubliceerd waarin het duidelijk wordt dat het een flink tekort is aan woningen in het middensegment. Door meerdere overheidsmaatregelen zijn veel consumenten aangewezen op de vrije huursector. Vooral de woningen van 700 tot 1000 euro per maand zijn schaars en dan met name in de grote steden. In Amsterdam is dit tekort het grootst.

Teveel voor sociale verhuur te weinig voor een hypotheek

Ook Interveste krijgt vraag de vraag of we niet meer antikraak woningen kunnen aanbieden aan de doelgroep die teveel verdient om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning, maar geen geld kan lenen voor een hypotheek. Er wordt bijvoorbeeld geen hypotheek verstrekt omdat de woningzoekende zelfstandige of flexwerker is. Huur is dan een logische stap, maar het aanbod is dus erg schaars. Opmerkelijk is ook dat de sector commerciële huur  in ons land stukken kleiner is, dan in de door ons omringende landen.

NVM en VGL.nl streven, zoals zij zelf aangeven, op langere termijn naar een minder sterk gereguleerde woningmarkt, zodat huishoudens die nu in dit middensegment vallen ook een passende woonruimte kunnen vinden.

Facebook antwoorden