Iedereen doet ertoe in onze maatschappij

Toen Michel een aantal jaren geleden op straat kwam te staan leek er weinig toekomstperspectief te zijn. Maar toen hij werk vond via Stichting Zwijndrecht Werkt en een woning vond via Interveste en Woonkracht10, straalt hij weer. Van verslaafd en op straat tot weer op weg naar de top.

Michel opent enthousiast de deur van zijn tijdelijke huurwoning in Zwijndrecht. In de straat beheert Interveste inmiddels meerdere woningen tegen leegstand. Het zijn oude kleine na-oorlogse woninkjes gelegen naast de A16. Opmerkelijk genoeg hoor je binnen amper iets van het voorbijrazende verkeer.

Michel voor zijn tijdelijke woning
Michel uit Zwijndrecht

“Ik heb een hoop geluk gehad en het kwam eigenlijk allemaal samen”, legt Michel uit. “Maar daarvoor zat een periode van ellende.”

Het geluk leek even op

“Na jaren gewerkt te hebben als supermarktmanager bij verschillende grote bedrijven hield het geluk even op. Mijn relatie strandde en ik moest mijn huis uit. Ik raakte verslaafd en kon een periode nergens meer terecht.” Het geluk leek even op te zijn voor Michel. “Ik heb nog een jaar lang in een caravan gewoond die ik via mijn broer kon aanschaffen. Enige voordeel: het was spotgoedkoop. Voor 1300 euro kon ik een jaar lang wonen. Maar ik heb twee kinderen en wilde toch weer terug naar een normaal leven, nadat ik was afgekickt. Om maar ergens te wonen ben ik uiteindelijk zelfs tijdelijk in Duitsland gaan verblijven in een huisje. 

Tijdelijk woning Interveste

Toen ik hoorde dat ik in aanmerking kon komen voor een woning via Interveste wilde ik er alles aan doen om dat te laten slagen. Ik kon bijzonder snel tekenen maar moest dan wel naar Nederland, want enkel ik mocht tekenen voor mijn woning. Ik pakte de eerste trein uit Duitsland naar het hoofdkantoor van Interveste in ‘s-Hertogenbosch. ‘s Middags om 4 uur was ik weer terug. En toen had ik dus een eigen huis!

Mede dankzij de zorgmarinier van Zwijndrecht (mijn grote held) is het allemaal gelukt. Aan haar heb ik veel te danken.”

Zorgmarinier in Zwijndrecht

Gemeente Zwijndrecht werkt met “zorgmariniers” om kwetsbare gezinnen te ondersteunen. Het project van de zorgmariniers is gestart eind 2019 en dus een relatief nieuwe functie. De opdracht was om samen met de verschillende hulpinstanties tot oplossingen te komen en knopen door te hakken voor in eerste instantie zogenaamde multiprobleemgezinnen.

Omschrijving Zorgmarinier – Bron: cvv.nl

Tijdens de coronaperiodes bleek dat niet alleen gezinnen hier baat bij hebben, maar ook alleenstaanden. Als iemand geen woning kan vinden omdat er geen inkomen wordt gegenereerd, kunnen ze kijken of er werk is dat past bij de cliënt en of dit dan te koppelen is aan beschikbare woonruimte. Zo wordt bijvoorbeeld met woningcorporatie Woonkracht10 samengewerkt en kunnen mensen die een steuntje kunnen gebruiken worden voorgedragen. Via de zorgmarinier vond Michel zo ook zijn woning en werd hij voorgedragen om te gaan kijken bij Stichting Zwijndrecht Werkt.

Stichting Zwijndrecht Werkt

“Ik mocht een weekje meedraaien met Stichting Zwijndrecht Werkt. Dat is een stichting die zich vanuit de gemeente inzet voor mensen met een afstand naar de arbeidsmarkt”, zo vertelt Michel. Dagelijks bewijzen de mannen en vrouwen van Stichting Zwijndrecht Werkt hun meerwaarde. “Er is een team die straten schoonhoudt en een groenteam. We onderhouden ook volkstuintjes en er is een tweedehands winkel. Na die probeerweek boden ze me gelijk een baan aan als teamleider. Een geweldige kans om weer mijn eigen geld te verdienen en een deel van mijn schuld weg te werken! Die is niet zo hoog hoor, maar ik ben hem liever kwijt. Om passend werk te vinden terwijl mijn cv voornamelijk met managementbanen bij de supermarkt gevuld is, bleek heel lastig. Maar ik kan mede door mijn verleden als manager makkelijker schakelen met mensen van verschillende niveaus. Heel bruikbaar dus ook in mijn huidige rol als teamleider.”

Wonen in een tijdelijke huurwoning

“Ik zit hier super. Maar ik heb wel alles goed schoongemaakt en geschilderd, want de vorige bewoners hadden flink gerookt.” Ongelooflijk maar waar: Michel heeft heel zijn interieur voor nog geen 400 euro op de kop getikt door slim rond te kijken. Zo kostte de mand voor zijn hondje en de barkrukken slechts €2,50.  “De tafel en dressoir kreeg ik van mijn buurman die ging verhuizen. We hebben het loodzware meubelstuk met 8 man moeten oppakken, want het is massief steen. Ik heb eerder gekeken naar sociale woonruimtes, maar daar moest ik al snel 750 euro neertellen voor een studio zonder kamers of tuintje. En ik vind het wel zo leuk als mijn kinderen af en toe kunnen blijven slapen.”

Het hele interieur van Michels tijdelijke huurwoning werd voor nog geen 400 euro aangeschaft.

Iedereen doet ertoe in onze maatschappij

De wijk zal uiteindelijk worden gesloopt en de woningen aan de Dr. Boutensstraat zullen plaatsmaken voor nieuwbouw. Dus een vaste woning staat zeker op de wenslijst van Michel. Hij lijkt in elk geval prima op weg zo om dit te verwezenlijken.

De slogan op Michels LinkedIn profiel vermeldt: Iedereen doet ertoe in onze maatschappij!”. Mooier dan dat kunnen wij het niet verwoorden en dit verhaal afsluiten.