Inboedelverzekering bij tijdelijk wonen

Bij antikraak en tijdelijk wonen wordt door verzekeraars wel eens terughoudend gedaan met betrekking tot de inboedelverzekering. Dit is onterecht en vaak het gevolg van de vooroordelen of het onbegrip betreffende antikraak en tijdelijke verhuur.

Bij zelfstandige woonruimte geldt de reguliere woonhuisverzekering, eventueel gespecificeerd naar flat, rijtjeswoning, vrijstaande woning etc. Hierbij is onder andere het postcodegebied bepalend voor de hoogte van de premie.

Bij onzelfstandige woonruimte geldt hetzelfde voor wat betreft de premie die is gerelateerd aan de postcode. Daarnaast word bij onzelfstandige woonruimte een zogenaamde binnenbraakclausule opgenomen. Bij inbraak geldt dan dat schade aan de buitendeur of ramen niet voldoende is om aanspraak te kunnen maken op dekking. Ook aan de woonruimte (kamer) zelf moet braakschade te constateren zijn: de binnenbraak. Zorg dus bij kamerbewoning altijd dat deze op slot is.

De looptijd van een inboedelverzekering is in veel gevallen minimaal een jaar, en vervolgens is de verzekering met een maand opzegbaar. Dit is een bepaling die onlangs van kracht is geworden. Vroeger waren bindende contracten voor 5 jaar mogelijk.

Glas is op de inboedelverzekering niet meeverzekerd. Dit is wel een verantwoordelijkheid van de huurder of bruiklener, tenzij er een collectieve glasverzekering van kracht is waarvoor eventueel servicekosten worden betaald. Een glasverzekering is eenvoudig toe te voegen aan de inboedelverzekering, evenals een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekeringen zitten vaak in één pakket en zijn niet al te kostbaar (in totaal enkele euro’s per maand).

Er zijn natuurlijk veel goede verzekeringsmaatschappijen waar men terecht kan. Interveste werkt voor de particuliere schadeverzekeringen samen met iPolis verzekeringen.

UPDATE: Dit bericht dateert uit 2011. Inmiddels gelden andere voorwaarden en manieren om jezelf te verzekeren.