Inrichten kan goedkoop

Wonen via antikraak en tijdelijke verhuur kan je heel wat kosten besparen, maar een nieuwe woning of kamer moet ook ingericht worden. Het inrichten van een nieuwe woning kan zeer prijzig zijn, tenzij je weet waar je moet zoeken natuurlijk. Door middel van vrienden, websites voor tweedehands spullen en kringloopwinkels wordt je interieur betaalbaar.

Om meer te weten te komen over de manieren waarop je voor weinig geld een woning of kamer kan inrichten, spreken we met Merel uit Breda. Merel is dit jaar begonnen aan de opleiding vormgeving aan het AKV St. Joost, de kunstacademie in Breda. Ze woont sinds kort in de stad. “Ik heb ervoor gekozen om in Breda te wonen omdat er veel mooie gebouwen te vinden zijn en er een leuke sfeer is in de stad”, vertelt ze.

Breda-bank

Bankje via Marktplaats

Zodra ze eenmaal een kamer had gevonden, moest er nog ingericht worden. “Een aantal meubels kon ik overnemen van de vorige bewoonster van mijn kamer. Van haar heb ik een bed, twee kastjes en een koelkast gekocht voor erg weinig geld. Dit is een makkelijke manier om in één keer veel meubilair over te nemen. Op deze manier hoeft er minder verhuisd te worden en tweedehands is goedkoper dan nieuw.” We lopen door het huisje heen en kijken via een klein dakkapelletje naar buiten. Bij het raam van het dakkapel heeft Merel haar bureau geplaatst. “Die heb ik van thuis mee genomen en het bankje daar heb ik via marktplaats gekocht. Verder kreeg ik de tv van een vriend van mij, dus die kostte niets Om de theeset te kopen die ik nu in mijn kamer heb staan, ben ik langs een kringloopwinkel geweest.”
Breda Slaapkamer

Minder dan de helft

Merel kwam op het idee om tweedehands spullen te kopen nadat ze er achter kwam dat ze simpelweg niet genoeg geld ter beschikking had om nieuwe meubelen en spulletjes aan te schaffen. “Een nieuwe slaapbank kost al snel meer dan honderd euro, dat vind ik echt te veel. Daarom keek ik op de site van IKEA naar een geschikte bank en of dat model te vinden was op Marktplaats. Het bleek een erg geliefd model te zijn, dus er was een grote keuze uit advertenties. Uiteindelijk kostte het me minder dan de helft van de nieuwprijs terwijl het bankje er nog als nieuw uitziet. Uiteindelijk heb ik zo best wel wat mooie spullen en meubels kunnen vinden.”

Maar Merel is nog steeds niet klaar met de inrichting van haar kamer: “Een salon tafeltje en een bureaustoel zou ik graag nog willen. Een mooie grote spiegel zou ook goed van pas komen, maar dat heeft geen haast. In de toekomst wil ik bij kringloopwinkels langs gaan om te kijken of ze daar hebben wat ik zoek. Maar buiten dít ben ik niets groots van plan. Natuurlijk wil ik het wel wat sfeervoller maken. Wie weet hang ik wat van mijn eigen kunstwerken op!”

Facebook antwoorden