Kabinet wil 50.000 plekken voor Oekraïense vluchtelingen ook in leegstaande panden met noodopvang

Dat blijkt uit een brief van minister Yesilgöz (Justitie en Veiligheid). Er zijn inmiddels al in vele provincies opvangplaatsen gerealiseerd.

In Amsterdam, Zaanstreek-Waterland, regio Groningen, Haaglanden, Eindhoven, Gorinchem en Harskamp zijn al locaties in gebruik genomen en in andere gemeenten worden nog locaties gerealiseerd en ook Interveste merkt dat gemeentes leegstandsbeheer willen inschakelen om plekken te regelen voor de opvang.

1000 extra opvangplekken

“Er maken nu bijna 1.400 vluchtelingen uit Oekraïne gebruik van de opvanglocaties die door gemeenten en veiligheidsregio’s zijn ingericht.”, zo schrijft minister Yesilgöz. Maar dat is niet voldoende. Er zullen binnen twee weken per veiligheidsregio 1000 plekken extra moeten worden gerealiseerd en in de volgende fase moet dat weer verdubbelen. Hierdoor zullen er binnen korte tijd opvangplekken voor 50.000 vluchtelingen worden gecreëerd.

Burgerinitiatieven voor tijdelijke opvang

Momenteel zijn er al veel burgerinitiatieven  in gang gezet om vluchtelingen thuis op te vangen. Dat is bijzonder nodig voor nu, maar is uiteraard op de langere termijn vrij lastig vol te houden. niemand heeft zicht op hoe lang de oorlog duurt. Uiteraard mag je er van uit gaan dat zo gauw als men kan de voornamelijk vrouwen en kinderen weer terug willen gaan naar hun geboorteland, naar hun vaders, ooms, broers, mannen die momenteel achterblijven.

Zelf opvangen

Veel mensen hebben busjes gereedgemaakt of zelfs touringcars geregeld om mensen op te halen bij de grens van Oekraïne en Polen. Deze worden nu opgevangen in bijvoorbeeld voormalig legerplaats Harskamp, zoals we eerder schreven. Maar deze locaties zitten dus spoedig vol. Nederland stikt van de leegstaande gebouwen die momenteel nog niet geschikt zijn om in te wonen. Door middel van noodopvangbedden en bijvoorbeeld tijdelijke douches kunnen deze ruimtes geschikt worden gemaakt voor bewoning. Een leegstandsbeheerder zoals Interveste zou hierbij kunnen faciliteren en ondersteunen waar nodig. Deze partijen hebben veel kennis van het leefbaar maken en controleren van panden voor tijdelijke bewoning.

Bij WNL vertelt Nijmeegse burgemeester Bruls aan Sven Kockelmann hoe hij denkt dat Nederland meer dan 50.000 vluchtelingen kan opvangen:

Facebook antwoorden