Kantorenleegstand door flexwerkplek

In het jaarlijks vastgoedvisierapport van DTZ Zadelhoff wordt gekeken naar de wijzigingen en tendensen die op de vastgoedmarkt merkbaar zijn. Zowel kantoorpanden, winkelcentra als de woningmarkt worden onder de loep genomen. Wat blijkt? De leegstand van kantoren blijft toenemen. 

DTZ-Vastgoedvisie-rapport-2015 Dit heeft onder andere te maken met aflopende langdurende contracten die bedrijven met eigenaren van panden afsloten. De duur van nieuwe contracten is steeds korter en dus bewegen bedrijven zich sneller naar nieuwe werkomgevingen. Vooral omgevingen waar het openbaar vervoer en de algemene voorzieningen goed geregeld zijn, genieten de voorkeur.

Bedrijven hebben steeds minder vierkante meters ruimte nodig door de opkomst van thuiswerkplekken en flexwerkplekken. De flexwerkplek zorgt ervoor dat er minder ruimte benodigd is aangezien werknemers zich makkelijker verplaatsen binnen een en dezelfde kantoorruimte. Draadloze verbindingen en werken in “the cloud” in plaats van het werken met vaste PC’s zoals vroeger, dragen hieraan bij. Ook Horecagelegenheden worden steeds vaker gebruikt als werkplek of ontmoetingsruimtes.

Toch is het niet enkel kommer en kwel, want in de randsteden zoals Utrecht en Amsterdam gaat het helemaal niet slecht. Daar worden ook meerdere panden getransformeerd tot bijvoorbeeld studentenwoningen. Het algemene advies is dan ook dat vastgoedeigenaren open zullen moeten staan voor nieuwe mogelijkheden zoals transformatie. Een tussentijdse oplossing kan uiteraard worden gevonden in tijdelijk leegstandbeheer.

Kantoorpanden-algemeen